Crowdfunding project GravityLight: goedkoper dan zonne-energie, gezonder dan kerosine

Wie zich wel eens verplaatst heeft door de armere delen onze Aarde, is misschien wel eens tegengekomen hoe men aldaar licht probeert te krijgen zonder electriciteit? Vaak met brandgevaarlijke kerosine-lampen, soms met het duurdere alternatief op zonne-energie. Twee Britse designers denken een perfect alternatief te hebben gevonden.

De “GravityLight” is een lamp die werkt op zwaartekracht. Wanneer een gewicht in de lamp wordt opgetild, onstaat er binnen enkele seconden actie genoeg energie om een LED-lamp 30 minuten te laten branden. In tegenstelling tot zonne-energie, die alleen overdag kunnen opladen en dat in een batterij moeten opslaan, is de GravityLight op elk moment van de dag op te laden. Daarnaast zijn zonnepanelen en batterijen vaak een kostbare aangelegenheid.

De Britse designers, beide werkzaam bij het Londense Therefore, hebben de afgelopen 4 jaar in de avonduren aan hun project gewerkt en zijn nu dicht genoeg bij een werkend prototype om er mee publiek te gaan. Uiteindelijk zou de lamp minder dan $5 moeten kosten om te produceren.

Om de eerste lampen te produceren is het team nu op zoek naar geld. Via crowdfunding platform IndieGoGo zochten ze de benodigde $55.000 om de eerste tests op te zetten en daar is men intussen ruimschoots overheen: bijna $400.000 is er intussen gescoord. Dat is overigens geen verloren geld, want het team laat op de site keurig zien waar het geld voor ingezet word:

20121214100413-fill_bar2

Benieuwd wat we dit jaar nog van de GravityLight gaan horen. En zien, uiteraard!