Crowdfunding-projecten ontmaskerd: ’too good to be true’

Indiegogo en Kickstarter zijn de twee grootste crowdfunding-websites ter wereld. Een industrie die op dit moment booming is want de populariteit van crowdfunding blijft alleen maar stijgen. Toch is er ook sprake van een risico wanneer je er voor kiest om een project te ondersteunen.

In een recentelijk artikel van Pando Daily wordt de HealBe GoBe campagne onder de loep gelegd. De GoBe is een wearable die automatisch je calorie-inname, hydratatie-niveau en stressniveau zou kunnen meten door je huid heen. Een journalist onderzocht echter het bedrijf achter het project en ontdekte dat er vreemde dingen aan de hand zijn.

Zo zegt Healbe gevestigd te zijn in San Francisco maar wordt het eigenlijk bestuurd vanuit Moskou en wordt het meten van glucose door de huid heen door professionele clinici betwijfeld. Hoewel het bedrijf en het product dus kritiek oproepen heeft het bedrijf al meer dan 970.000 dollar opgehaald op Indiegogo.

Fraudebeleid
Recentelijk heeft Indiegogo bovendien haar fraude FAQ-pagina aangepast. Zo stond er eerst dat het bedrijf “any and all cases of fraud” detecteert maar is die zin verwijderd. Daarnaast is de zin “all claims and contributions go through fraud review” verandert in dat alleen de projecten “flagged by our fraud detection system go through a thorough review.

De grote reden voor het bestaan van crowdfunding-platformen zoals Kickstarter en Indiegogo is echter juist vertrouwen. Backers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun geld wordt besteed aan de afgesproken doelen en project-eigenaren moeten kunnen vertrouwen op het beloofde inkomen. De vraag is echter waar dat vertrouwen op gebaseerd is.

Kickstarters gebruikersvoorwaarden stellen het volgende: “the company cannot guarantee the authenticity of any data or information that Users provide about themselves or their campaigns and projects.” Kickstarer kan dus niet de identiteit garanderen van de gebruikers, campagnes en projecten. Indiegogo brengt het net wat anders: “Indiegogo has no fiduciary duty to you.” Dat betekent dat de legale verantwoordelijkheid om te achterhalen of een project frauduleus of illegaal is volledig op jouw schouders als backer ligt. Indiegogo voegt hier verder nog aan toe:

Indiegogo doesn’t guarantee that Contributions will be used as promised, that Campaign Owners will deliver Perks, or that the Campaign will achieve its goals. Indiegogo does not endorse, guarantee, make representations, or provide warranties for or about the quality, safety, morality or legality of any Campaign, Perk or Contribution, or the truth or accuracy of content posted on the Service.

Toch betekent dat niet dat Indiegogo en Kickstarter helemaal niets tegen fraude doen. Zo verbood Kickstarter in 2012 om alleen impressies van een product te plaatsen en werd het verplicht om een foto van een prototype te plaatsen. Op deze manier wil Kickstarter transparantie stimuleren en zorgen dat er een concreet product klaar is voordat een project wordt gestart. Indiegogo zegt bovendien een uitgebreid systeem te hebben om fraude te bestrijden en gebruikers te beschermen.

Vertrouwen
Interessant is echter dat een bedrijf zoals Healbe dat nergens bekend is, toch in staat is om bijna een miljoen dollar op te halen. Dat betekent dat er ontzettend veel mensen geloven dat dit product echt kan bestaan. Dit vertrouwen wordt waarschijnlijk gevoed doordat het project is geplaatst op een bekend platform zoals Indiegogo.

In tegenstelling tot Kickstarter heeft Indiegogo bovendien een lage grens om een project gepubliceerd te krijgen. Daarnaast krijgt een bedrijf al het ingezamelde geld ongeacht of het doel wordt behaald of niet. Ook betaal je al voordat het project wordt uitgevoerd. Bij Kickstarter betaal je alleen als een project wordt behaald en wordt alleen dan het geld uitbetaald aan de personen achter het project.

Bij Indiegogo is het daarentegen mogelijk dat je voor een een product betaalt en een versie voor jezelf verwacht te krijgen terwijl er misschien wel te weinig geld in totaal wordt opgehaald om überhaupt met de productie te kunnen beginnen. Dat blijkt regelmatig te gebeuren want maar tien procent van de projecten behalen uiteindelijk hun doel.

Indiegogo en Kickstarter zijn dus niets meer dan de middle-man terwijl jijzelf een relatie en de volledige verantwoordelijkheid aangaat met het bedrijf of de persoon achter een project. Er zal dus iets moeten veranderen om het vertrouwen in stand te houden en fraude tegen te gaan want dat is tenslotte waar crowdfunding om draait.

Toch is het ook slim om gewoon zelf goed de pagina te bestuderen voordat je besluit je geld uit te geven. Voorbeelden van andere dubieuze projecten zijn de Epiphany OnE Puck en Kobe Red. Wellicht is een goede graadmeter dat als iets “too good to be true” lijkt het dat ook is.