Crowdfundingplatform Patreon wijzigt transactiekosten toch niet na massale kritiek

Crowdfunding- en donatieplatform Patreon gaat zijn transactiekosten toch niet wijzigen. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan massale kritiek van gebruikers. “We hebben het verprutst”, schrijft de CEO van Patreon, Jack Conte, in een blogpost.

Eerder deze maand maakte Patreon bekend zijn transactiekosten per 18 december, vandaag, te willen wijzigen. Het bedrijf wilde de transactiekosten verleggen van de ontvanger (de kunstenaars en artiesten) naar de donateur. Mensen die geld wilden doneren, zouden vanaf vandaag 2,9 procent plus 35 cent per transactie verliezen aan verwerkingskosten. In het oude model betaalde de kunstenaar een deel van zijn donatie aan Patreon en het bedrijf dat de betaling verwerkte.

Het voorstel stuitte op massale kritiek. Met name kunstenaars die afhankelijk zijn van veel kleine donaties, voelden zich (deels namens hun donateurs) benadeeld. Donateurs die bijvoorbeeld maandelijks 1 of 2 dollar overmaken, zouden vanaf vandaag relatief enorm veel transactiekosten moeten betalen.

Nieuw systeem

Door de transactiekosten te wijzigen, wilde Patreon dat een groter deel van de donatie bij de artiest terecht zou komen. Patreon-CEO Conte betuigt in zijn blogpost spijt van de beslissing. Hij schrijft het vertrouwen terug te willen winnen van de kunstenaars die via Patreon geld ophalen.

Verder schrijft Conte dat hij het transactiesysteem nog steeds wil aanpassen, maar daarbij meer rekening te houden met de wensen van de Patreon-kunstenaars.