Als je ooit hebt geworsteld met het laten groeien of zelfs in leven houden van plantjes in je huis en je je afvraagt hoe mensen met groene vingers het wél voor elkaar krijgen, wees dan gerustgesteld: in de toekomst helpt je netwerk je bij het maken van de juiste beslissingen om jouw plantje te laten floreren.
De MEG-broeikas (Micro Experimental Growing) werd ontwikkeld door een team van onderzoekers in Italie. Met de broeikas kun je elke mogelijke variabele die bijdraagt aan de groei van je plantje controleren; tot en met de juiste lichtintensiteit voor een specifieke bloeiperiode. De broeikas maakt deel uit van een netwerk van vergelijkbare apparaten. Dat betekent dat er altijd iemand is die je op weg kan helpen als je er niet uitkomt.
“We try to standardize and give growth parameters to each plant,” zegt Carlo D’Alesio, een van de ontwikkelaars. “All the sensors and programming contributes to this open and shared knowledge vision. We call it growing automation.”
Het netwerk bestaat echter nog niet want de MEG is nog in ontwikkeling. Momenteel is er een Kickstarter-campagne gaande om de laatste fases van het project mogelijk te maken. Toch laat de MEG nu al zien dat broeikastechnologie toegankelijk gemaakt kan worden voor iedereen: “until now, these technologies have been limited to big players in growing. We developed this technology to be accessible to anyone.”
Het systeem maakt gebruik van een Arduinobord, een automatische “lichtmotor”, water en voedingstanks, ventilatoren en sensoren (luchtvochtigheid, temperatuur en pH). Met behulp van een app kun je alle instellingen vervolgens handmatig instellen of met behulp van een crowdsourced groeiplan.
De broeikas gaat ruim vijfduizend dollar kosten en zal naar verwachting klaar zijn voor verzending in oktober. D’Alesio hoopt dat zowel individuen als onderzoeks-labaratoria tegen die tijd geïnteresseerd zullen zijn in het concept. Tot nu toe verloopt de campagne niet erg voorspoedig; met nog maar 48 uur te gaan zit het project pas op een vijfde van de benodigde funding.