CSI-Robot zoekt afwijkingen onzichtbaar voor het menselijke oog

Over een aantal jaar kijkt niemand er meer van op als normale menselijke werkzaamheden vervangen worden door robots. Voorlopig is het altijd weer boeiend als er een nieuwe robot gepresenteerd wordt. Met name als deze robot gebruikt kan worden om autopsies uit te voeren! Volgens de makers is deze robot veel beter dan mensen in het doen van autopsies.

Deze robot is het resultaat van jarenlang onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Zurich in Zwitserland. De robot, genaamd Virtopsy, scant het lichaam op verschillende manieren. De Virtopsy kan een MRI-scan, een CT-scan en een 3D-model van het lichaam maken.

Het proces gaat volledig automatisch. Een robotische arm wisselt tussen de verschillende scanapparatuur en volgt een vast patroon om het hele lichaam goed te kunnen scannen. Dit levert beelden op van een hele hoge resolutie. Deze scans kunnen ook gebruikt worden voor levende mensen, die bijvoorbeeld slachtoffer zijn van een geweldsmisdrijf.

De Virtopsy voert niet zelf de autopsie uit. Hiervoor zijn nog steeds mensen nodig. De robot heeft dan ook vooral een belangrijke functie in het verzamelen van data. Het systeem kan wel een naald injecteren en hier gegevens mee verzamelen. Dus ook al doet de robot nog niet het zware werk, het werk van de lijkschouwer wordt in ieder geval een stuk makkelijker!