‘Cybercriminelen probeerden bij helft van kleine bedrijven geld of data te stelen’

Volgens het Alert Online-onderzoek onder MKB’ers probeerden cybercriminelen in 2018 bij 52 procent van de kleine bedrijven geld of gegevens te stelen. Hierbij werden vooral phishing en acquisitiefraude gebruikt. Kleine bedrijven maken zich ondertussen juist steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid.

65 procent van de kleine bedrijven met één tot negen werknemers maakten zich vorig jaar nog weinig zorgen over digitale veiligheid op de werkvloer. Dit percentage steeg in 2018 naar 75 procent. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie stelt echter dat dit onterecht is.

“Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar. Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg.”

Grapperhaus kondigde verder aan om dit jaar 1,2 miljoen euro uit te trekken voor trainingen en voorlichting aan MKB’ers. “Het is belangrijk dat ondernemers goede informatie krijgen welke risico’s er zijn, zodat ze weten welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.”

Phishing

Vooral phishing en acquisitefraude komen veel voor in het bedrijfsleven. 37 procent van de kleine bedrijven kampte dit jaar met phisingmails. Een op de vijf klikte ook daadwerkelijk op een valse link of bijlage. Daarnaast had 23 procent van de kleine bedrijven met acquisitiefraude – oftewel spookfacturen voor diensten of producten die niet geleverd zijn – te maken.

56 procent van de kleine bedrijven die met cybercrime geconfronteerd werd, heeft geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen. Die maatregelen kunnen bestaan uit het installeren van anti-virussoftware of een firewall, het complexer maken van wachtwoorden en het maken van back-ups.