Cyberveiligheid maand: Hoe veilig ben jij? Check het met deze drie tests!

Oktober is de cyberveiligheid maand. Een goed moment om dus eens te kijken naar je eigen digitale veiligheid in huis. Want met een toenemend aantal cyberaanvallen is het belangrijk om je eigen zaken goed op orde te hebben. Maar hoe veilig is jouw huis eigenlijk? Met deze drie tests kun je dat uitzoeken.

Alert Online

Alert Online is het initiatief vanuit de overheid om het bewustzijn te vergroten. Dit is dan ook een organisatie die jaarlijks veel reclame maakt voor de cyberveiligheid maand en aandacht vraagt voor cybersecurity. Logischerwijs bieden zij ook een test aan om je eigen cyberveiligheid te checken.

In de test kun je ontdekken hoe alert je online bent. Dit doe je aan de hand van tien categorieën, die ieder weer diverse vragen bevatten over hoe jij omgaat met bepaalde problemen. Het gaat onder meer om privacy, wachtwoorden en apps. Op die manier zie je op diverse fronten waar je al goed bezig bent en waar nog aandachtspunten zitten.

De test geeft je bovendien ook direct tips om je eigen cyberveiligheid te verbeteren. Daardoor zie je niet alleen waar je aandachtspunten zitten, maar ook wat je precies kunt doen om veiliger te worden. De test is gratis uit te voeren op de website van Alert Online.

Pew Research Center

Kennis is macht, en dat geldt ook bij je cybersecurity. Maar hoe goed is jouw kennis van digitale veiligheid nu eigenlijk? Dat kun je testen via een test van het Pew Research Center. De test bestaat uit slechts tien vragen, waarna je te zien krijgt hoe goed je het deed in vergelijking met een groep van 1.055 willekeurig gekozen Amerikanen die de vragen in 2016 invulden.

Ook krijg je na het invullen van de quiz uitleg te zien voor alle termen en onderwerpen van de vragen. De test is volledig gratis in te vullen, maar wel Engelstalig. Je kunt de test doen via de website van het Pew Research Center.

NIST

Een laatste test die je kunt doen is die van het Amerikaanse National Institute of Standards (NIST). Deze organisatie heeft een test gemaakt die vergelijkbaar is met die van Alert Online, al behandelt het iets andere onderwerpen. De quiz bestaat uit tien vragen, die gaan over onder meer phishing, de beveiliging van je router en wachtwoorden.

Net als bij de test van Alert Online krijg je uitleg over de juiste antwoorden. Waarom is iets bijvoorbeeld een goed wachtwoord en hoe zou de beveiliging van je router er uit moeten zien? Ook zie je natuurlijk hoeveel vragen je goed had en hoe het dus staat met jouw kennis van cyberveiligheid.

De test kun je gratis via de website van NIST doen. De test is wel volledig Engelstalig.

Wil je meer weten over hoe je je cyberveiligheid kunt verbeteren? Lees dan eens de tips op Alert Online en Laat Je Niet Hack Maken.