Cyclehub: een fietsenstalling die je fiets verhuurt terwijl je hem niet gebruikt

Cycle Swap Hub

Amsterdam krijgt binnenkort een fietsenstalling waarbij je fiets wordt verhuurd, terwijl je hem niet gebruikt. De zogenaamde Cyclehub is een idee van startup Cycleswap en momenteel praat het bedrijf met onder meer de gemeente Amsterdam over het realiseren van hun idee bij station Amsterdam Amstel. Dat vertelde David Knap, mede-oprichter van Cycleswap vanochtend op het Border Sessions Festival.

Cycleswap is opgericht als een soort ‘Airbnb voor fietsen’. “In Amsterdam hebben we gemiddeld anderhalve fiets per persoon en de capaciteit daarvan is heel vaak onbenut, dat terwijl toeristen massaal fietsen huren.”

Om daarop in te springen heeft Cycle Swap een platform gebouwd waarop mensen hun fiets voor één of meerdere dagen kunnen aanbieden. Het koppelen van huurders aan verhuurders, de betaling en ook de verzekering van de fiets loopt via het bedrijf.

Op dit moment is het aanbod nog klein: zo’n 300 fietsen in Amsterdam en ook nog wat daarbuiten. Gemiddeld zijn er 5 verhuuracties per dag. “Diefstal van een fiets is nog niet voorgekomen”, vertelt Knap, terwijl hij het afklopt.

Het bedrijf wil niet alleen groeien met de huidige dienstverlening, maar ook met nieuwe initiatieven. De Cyclehub-fietsenstalling is er daar één van. Mensen kunnen hun fiets daar voor minstens 12 uur in stallen en ondertussen kunnen andere mensen hem huren. De staller krijgt een deel van de opbrengst en als niemand de fiets huurt, heeft hij nog steeds een gratis beveiligde stalplek.

Daarnaast werkt de startup aan Cycleswap Now. Dat is een soort Uber-achtige app waarbij je een verzoek kunt indienen om een fiets te huren. Verhuurders in de buurt krijgen dan een melding dat iemand een fiets zoekt en diegene die als eerste reageert wordt gematcht met de potentiële huurder. “Straks kun je overal binnen 5 minuten een fiets huren”, aldus Knap.