D66’s reactie op het downloadverbod: een radio-model voor muziek, films en series

D66 wil een voorstel indienen om online het aanbod van legale muziek en films te vergroten. Collectieve beheerorganisaties (CBO) zoals Buma/Stemra zouden dan geld innen bij bedrijven die online muziek of video aanbieden zoals bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Dit model wordt al gebruikt voor radiostations en kroegen maar zou dan ook online ingezet worden.

Volgens Kees Verhoeven, tweede kamerlid van D66, staat het auteursrecht het legale aanbod van muziek en films in Nederland in de weg. In 2012 pleitte de D66 al voor een radio-model maar dat kwam er toen – net als het downloadverbod – niet doorheen.

Bedrijven zoals Spotify en Netflix hebben een grote juridische afdeling voor het afsluiten van contracten met allerlei auteursrechthebbenden. Voor kleinere diensten is dat echter een stuk lastiger want die hebben niet dezelfde capaciteiten. Een CBO dient dan als tussenorganisatie die het geld innen voor rekening neemt.

Het probleem is echter dat de Europese richtlijnen dit in de weg staan: CBO’s mogen auteursrechten niet online exploiteren. Volgens Verhoeven moet Europa nu op haar beurt ook naar Nederland luisteren en die bepaling aanpassen net zoals Nederland naar Europa heeft geluisterd met het invoeren van het downloadverbod.

Eind april zal de Tweede Kamer in debat gaan over het downloadverbod. De D66 zal dan het idee voor het radio-model introduceren. Het uiteindelijke doel is om een Europese CBO op te richten dat op Europees niveau de auteursrechten beheert.