Daar is ie dan: Twitters niet-chronologische tijdlijn. Of in ieder geval iets wat je zo zou kunnen noemen

Het zorgde voor de nodige ophef dit weekend: het gerucht dat Twitter deze week een niet-chronologische tijdlijn zou introduceren. CEO Jack Dorsey haastte zich om te zeggen dat het de chronologische tijdlijn niet zou gaan vervangen deze week. Dat zou ook geen verstandige zet zijn, aangezien veel gebruikers het feit dat je alle tweets op volgerde kunt lezen, juist zo fijn vinden aan Twitter. Inmiddels is duidelijk wat Twitter nu wel wijzigt en is de uitrol hiervan begonnen.

Twitter had al een functie ‘Terwijl je weg was’ waarin de drie belangrijkste tweets werden getoond sinds de laatste keer dat je op Twitter keek. Deze functie wordt simpelweg uitgebreid met meer tweets. Onder deze niet-chronologische tweets staan nog gewoon alle tweets met de nieuwe bovenaan. Daar komt bij dat als je de functie haat, je hem uit kunt zitten. De functie zit in de Twitter-app, maar niet in Tweetdeck en apps van derden. Het kan even duren voor deze update ook bij jou beschikbaar komt, want Twitter rolt de functie stap-voor-stap uit vanaf nu.

De impact van deze aanpassing is minimaal en er is dus geen enkele reden voor fanantieke Twitteraars voor het versturen van woedende tweets. Het is zelfs wel handig als je een na een lange dag ’s avonds even wil checken wat er op Twitter is gebeurd. Aan de andere kant is het, net als de vele andere wijzigingen die Twitter de afgelopen tijd doorvoerde, geen functie die er voor zal zorgen dat Twitter massaal nieuwe gebruikers aan zich weet te binden. Ik schreef daar eerder al dit uitgebreide stuk over.