Daimler en Samsung eerste gebruikers van quantumcomputers IBM

Qubit-chip van quantumcomputer D-Wave

Donderdag liet IBM weten contracten te hebben gesloten met 12 bedrijven over het gebruik van quantumcomputers. Dat meldt De Volkskrant. Onder andere JP MorganChase, Daimler AG, Barclays, Hitachi Metals en Honda zijn nu lid van het Q Network. Zij mogen als eerste bedrijven experimenteren met de quantumcomputers van IBM.

In plaats van bits werkt een quantumcomputer met qubits; eenheden die tegelijk 1 en 0 kunnen zijn. De quantumcomputer van IBM, die beschikbaar is voor commercieel gebruik, heeft 20 qubits. Daarmee zijn biljoenen combinaties mogelijk. Een quantumcomputer heeft daardoor veel meer rekenkracht dan de meest krachtige supercomputer.

De opkomst van het quantum tijdperk

Vooralsnog is de quantumcomputer lastig te gebruiken. De computer moet extreem gekoeld en geïsoleerd zijn. Ze staan voornamelijk in onderzoeksinstituten, zoals in Nederland bij de TU Delft. Om te kunnen werken met een quantumcomputer, is daarnaast veel voorbereiding nodig. In gebruik blijft het systeem namelijk slechts 90 duizendste seconde stabiel. De klus moet dus in minder dan geen tijd geklaard zijn. Software voor quantumcomputers bestaat overigens nog nauwelijks.

Ondanks dat de techniek nog in de kinderschoenen staat, denkt IBM dat die de komende tijd een vlucht gaat nemen. Tegenover Computerworld zegt Dario Gil, vice president van AI en IBM Q, IBM Research: “IBM ziet de komende jaren als de opkomst van het commerciële quantum tijdperk – een vormende periode waarin quantum computing technologie en vroege use cases snel zullen ontwikkelen.”

50 Qubit

Waar zetten de commerciële early adopters de quantumcomputer op in? Samsung geeft aan de quantum technologie te willen gebruiken om materialen voor micro electronica en productieprocessen te onderzoeken. Daimler wil de kwaliteit van accu’s en het logistieke proces verbeteren. JP Morgan Chase zet de quantumcomputer in om risico analyses, prijsbepalingen en beurshandelingen uit te voeren.

Behalve met het 20 qubit systeem, mogen de deelnemers aan het Q Network ook pionieren met het prototype van de 50 qubit quantumcomputer van IBM. De nieuwe quantumcomputer wordt in het voorjaar van 2018 gepresenteerd.