Daniel Ricciardo weg bij Red Bull Racing

Daniel Ricciardo vertrekt bij zijn Formule 1 renstal Red Bull Racing. Dat maakte Red Bull vandaag zelf bekend in een persbericht. De bekendmaking volgde op een serie nieuwsberichten die eerder vandaag online verscheen waarin vermeld werd dat Daniel Ricciardo een contract zou hebben getekend bij Renault.

UPDATE 14.05: Zojuist heeft het team van Renault bevestigd dat Daniel Ricciardo inderdaad een contract heeft getekend bij het fabrieksteam. Ricciardo rijdt in 2019 samen met teamgenoot Nico Hulkenberg. Waar Carlos Sainz (nu de tweede coureur bij Renault) heen gaat is nog niet bekend.

De teamgenoot van Max Verstappen rijdt al sinds 2010 voor het team van Red Bull waar hij begon bij Toro Rosso. In de negen jaar dat de Australiër in dienst was van de Oostenrijkse renstal wist hij zeven Grand Prix overwinningen te boeken. Voor de race in Hongarije liet Ricciardo nog weten dicht bij een nieuw contract met Red Bull te zijn. Hij hoopte dat ‘voor de Grand Prix van België te gaan tekenen’.

De contractverlenging van Daniel Ricciardo sleepte inmiddels al maanden, en iedere keer verwees zowel het team als de coureur zelf naar het ‘finetunen van alle details’. Teambaas Christian Horner liet meerdere keren weten dat hij Ricciardo maar al te graag als coureur wilde behouden. De twijfel leek dus vooral van de kant van de Australiër te komen, die zijn ambities om ooit wereldkampioen te worden nooit onder stoelen of banken heeft gestoken.

Het is des te opmerkelijker dat uitgerekend Red Bull Racing vandaag als eerste met een officiële statement naar buiten komt waarin wordt aangekondigd dat Ricciardo het team gaat verlaten aan het einde van dit Formule 1 seizoen. Of en waar de de voormalig Red Bull coureur een contract heeft voor 2019, is nog nergens officieel bekend gemaakt.

Renault of toch Ferrari

Een overstap naar Renault zou op dit moment een stap terug zijn voor Ricciardo omdat de Renault motor inmiddels al seizoenenlang met diverse problemen kampt. In de laatste race voor de zomerstap kwam Max Verstappen in de vijfde ronde nog langs de kant te staan met dank aan een kapotte Renault motor. Het team van Red Bull stapt in 2019 over op de motoren van Honda, in de hoop dat dat meer geluk brengt.

Het enige andere topteam in de Formule 1 dat op dit moment nog een stoeltje vrij heeft is Ferrari. Alhoewel Sebastian Vettel al voor twee nieuwe seizoenen is vastgelegd is nog niet duidelijk of de 38-jarige Kimi Raikkonen voor nóg een seizoen gaat bijtekenen, of dat de oud-wereldkampioen mogelijk vervangen wordt door de Monagask Charles Leclerc. De 20-jarige coureur die nu ervaring opdoet bij Sauber, is onderdeel van het eigen talentenprogramma van Ferrari en wordt klaargestoomd voor een plek bij het topteam.

Wie wordt de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen

In het persbericht zegt teambaas Horner dat hij “Daniel’s beslissing om het team te verlaten respecteert, en hem al het beste wenst in de toekomst”. Hij geeft verder aan dat op dit moment druk gezocht wordt naar een passende vervanger binnen het team. De namen van Carlos Sainz en Pierre Gasly doen de rondte, omdat de mannen beiden nog een contract hebben bij Red Bull en haar junioren team Toro Rosso.

“Op dit moment zijn er nog 9 races te gaan in 2018” zegt Horner in het bericht. “Op dit moment zijn al onze ogen gericht op het zo succesvol mogelijk verlopen van die races voor zowel Max als Daniel”.

Meer over het vertrek van Daniel Ricciardo bij Red Bull Racing hoor je in de nieuwste aflevering van onze podcast F1 Spoiler Alert. 

Foto: Red Bull Content Pool