Dankzij deze Fitbit voor koeien drinken wij straks betere melk

Vergeet het internet of things, in Nederland wordt hard gewerkt aan het internet of animals. Een Amsterdams bedrijf genaamd Connecterra is namelijk hard bezig onze koeien van allerhande sensoren te voorzien. Een fitbit voor vee, met als doel beter inzicht in de leef-, beweeg en voedingspatronen van onze koetjes.

Co-founder Yasir Khokar zegt in een interview met Fast Company: “Op het eerste oog lijkt het alsof koeien de hele dag maar wat rondsjouwen en hun voeding aan het herkauwen zijn. Maar wanneer je ze uitrust met sensoren ga je patronen in hun gedrag herkennen. Op basis van alle data zijn we bijvoorbeeld beter in staat om in te schatten wanneer een koe het beste geinsemineerd kan worden, of ze wel goed eet of ergens last van krijgt.”

Schermafbeelding 2015-11-24 om 11.11.40

“Simpel gezegd zijn veranderingen in gedrag een aanleiding om aan te nemen dat er iets mis is met de gezondheid van een koe. En een gezonde koe produceert meer en betere melk. Dus stelt het systeem ons in staat om zowel de koeien als de melkproductie in optimale gezondheid te houden”. Behalve de analyse van beweging kijkt zijn systeem ook naar de impact van verschillende soorten voeding op de koeien.

Khokar, die oorspronkelijk uit Pakistan komt, raakte gefascineerd door de bewegingen van koeien toen hij in het kleine dorpje De Kaag in Noord Holland kwam te wonen. Het is zijn bedoeling om Connecterra begin 2016 open te gooien voor geïnteresseerde boeren die met het systeem aan de slag willen. Je kunt je nu via de site al aanmelden als je meer informatie hierover wilt ontvangen.