Dankzij Facebook-likes kennen computers je beter dan je moeder

Wie weten er meer over je dan je eigen familie en vrienden? Kleine hint: zoek het niet in menselijke kringen. Computers zijn namelijk in staat om je persoonlijkheid behoorlijk goed in te schatten op basis van je Facebook-likes.

Sterker nog: uit recent onderzoek blijkt dat computers beter in de gaten hebben met wat voor persoonlijkheid ze te maken hebben dan mensen. Michal Kosinski van de Stanford School of Business voerde het onderzoek uit en kwam tot deze opvallende conclusie, die verstrekkende gevolgen kan hebben. Maar daarover later meer.

We weten allemaal dat computers in korte tijd enorm veel informatie kunnen verwerken. Dat maakt het ook mogelijk om miljoenen likes op Facebook te analyseren en zo een voorspelling te doen van het gedrag van de persoon in kwestie. Als je de computer tien likes laat zien, dan is de conclusie over de persoonlijkheid al preciezer dan de conclusie van een van je collega’s. Zo’n 250 likes zijn voldoende om zelfs je partner af te troeven, zo stelt Kosinski tegenover de Wall Street Journal.

Kosinski en zijn collega’s hebben een speciaal model ontwikkeld, waarmee je ook je eigen profiel kunt laten analyseren. Daar wordt het spannend, want hierbij wordt gebruik gemaakt van likes die in principe voor iedereen zichtbaar zijn. In andere woorden: ook andere mensen zouden deze gegevens kunnen gebruiken om een beeld van jouw persoonlijkheid te krijgen. We hoeven je vast niet uit te leggen hoe waardevol deze informatie dus kan zijn voor marketeers, terwijl ook je toekomstige baas wel heel eenvoudig kan checken of jij wel geschikt bent om zijn vacature in te vullen.