DAQRI Smart Helmet: Welkom op de bouwplaats van de toekomst

De DAQRI Smart Helmet is misschien wel de eerste glimps van de bouwplaats van de toekomst. De geavanceerde bouwhelm combineert allerhande technologieën, van smartwatch tot slimme bril, gericht op bouwwerkzaamheden.

Bij de introductie van Google Glass is er veel gezegd en geschreven over de mogelijheden van de bril in de architectuur en bouw. Het Amerikaanse DAQRI gaat echter nog een stap verder met hun helm. Met een ingebouwde camera, sensoren om objecten te ‘mappen’ en thermische projecties te doen en opnamecapaciteiten voor video en audio is de helm al een zeer geavanceerd hulpstuk.

Daar houdt het echter niet op. De DAQRI helm werkt namelijk nauw samen met een (Android) smartwatch en is nauwkeurig te bedienen met diverse handgebaren. Met een paar simpele handelingen verandert de 2D-blauwdruk van een bouwplaats in een 3D-projectie van de werkzaamheden. Indrukwekkend!

Goedkoop zal de DAQRI echter niet worden. De makers mikken nu op een prijskaartje tussen de $5000 en $10.000, waarbij de verwachting is dat het eerder dat laatste bedrag wordt. Al moet de helm zich in de praktijk natuurlijk makkelijk kunnen terugbetalen door gewonnen efficiency.