Darkweb-marktplaats AlphaBay offline gehaald door autoriteiten VS, Canada en Thailand

De marktplaats AlphaBay, die vorige week op zwart ging, is neergehaald door de autoriteiten van de Verenigde Staten, Canada en Thailand. Dat meldt The Wall Street Journal. De marktplaats was te vinden op het dark web. Gebruikers konden er illegale producten, zoals drugs, kopen.

De site ging vorige week plots offline. Gevreesd werd dat de beheerders een flinke lading bitcoins hadden gestolen, maar nu blijkt dus dat de autoriteiten erachter zaten. Volgens bronnen van The Wall Street Journal is op 5 juli ook een verdachte opgepakt: een Canadees die de website beheerde. Die man zou volgens de krant woensdag dood zijn gevonden in zijn cel in Thailand.

AlphaBay werd ook wel ‘de nieuwe Silk Road’ genoemd. De site ging in december 2014 online. Een jaar eerder, in 2013, werd Silk Road door wetshandhavers offline gehaald. Beide sites waren alleen te vinden op het dark web, een onderdeel van het internet dat alleen via de Tor-browser beschikbaar is.

Verdachte

Volgens de Thaise krant The Bangkok Post leefde de 26-jarige verdachte, die werkte als programmeur, al 8 jaar in Thailand. Een bron van de krant zegt dat de politie bij zijn arrestatie vier auto’s en drie huizen in beslag heeft genomen. De waarde daarvan zou 400 miljoen baht, omgerekend 10 miljoen euro, zijn.