Data deals van Facebook onderzocht door openbaar aanklager VS

Facebook

Openbare aanklagers in de Verenigde Staten voeren een crimineel onderzoek uit naar de data deals die Facebook met een aantal van de grootste tech-bedrijven ter wereld heeft gesloten. Dat meldt The New York Times. De deals kwamen vorig jaar aan het licht, toen dezelfde krant hierover berichtte.

Een hoge jury in New York zou gegevens van in ieder geval twee prominente fabrikanten van smartphones en andere apparaten hebben gedagvaard, stellen twee ingewijden tegenover de krant. Beide bedrijven hadden een samenwerking met Facebook, waardoor ze brede toegang kregen tot persoonlijke gegevens van honderden miljoenen gebruikers.

Samenwerkingen

In totaal hadden ruim 150 bedrijven een dergelijke samenwerking. Het gaat onder meer om Amazon, Apple, Microsoft en Sony. De overeenkomsten laten de bedrijven de vrienden, contactinformatie en andere gegevens van gebruikers zien, soms zonder dat die gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven. De meeste samenwerkingen zijn in de afgelopen twee jaar stopgezet.

Wanneer het onderzoek precies begonnen is en waar het zich exact op richt, is onbekend. Het sociale medium zelf zegt in een verklaring mee te werken aan het onderzoek. “We hebben openbare verklaringen gegeven, vragen beantwoord en beloofd dat we dat blijven doen.”

Foto: Shutterstock.com