Numrush

“Data gedreven gezondheidszorg binnen nu en 5 jaar de norm”

De koplopers in gezondheidszorg en data analyse lijken het haast unaniem met elkaar eens te zijn: data gedreven gezondheidszorg moet binnen nu en 5 jaar de norm zijn. Maar ook in de tussentijd zullen er een golf aan kleine innovaties plaatsvinden, zo denkt het panel dat gisterenochtend sprak tijdens Health 2.0 in San Francisco.

In het panel, dat geleid werd door auteur David Ewing Duncan (hij schreef “When I’m 164”), louter bekende namen: Anne Wojcicki, co-founder van 23andme; Andrew Litt, chief medical officer van Dell; Jake Leschly president en CEO Ingenuity Systems en Aaron Horowitz, CEO of interactief speelgoedfabrikant Sproutel. Onder aan de streep waren zij glashelder: gepersonaliseerde data gedreven gezondheidszorg is binnen 5 jaar de absolute norm. “I think you’re going to see meaningful impact in the 18-24-month time frame, but I think you’re going to start to see it widespread in all physicians’ offices in five to seven years,” aldus Wojcicki.

Het panel vind steun in recent onderzoek van PriceWaterhouseCoopers, waarin duidelijk werd dat de markt voor gepersonaliseerde medicatie gaat groeien tot liefst 415 miljard dollar. Een groeimarkt dus, waar op het moment vooral veel ruimte is voor wat meer speelse concepten, maar ook de wat serieuzere onderwerpen – zoals in het geval van 23andme – zonder gene worden beetgepakt. Het bedrijf dat zich, zonder enige link met het klassieke zorgstelsel – bezigt in het analyseren van DNA, heeft momenteel zo’n 180.000 klanten wereldwijd en ontvangt weeklijks meer dan 1 miljoen nieuwe data punten vanuit onderzoeken en enquetes. Over big data gesproken!

Big data – that’s the heart of what 23andme is doing,” aldus co-founder Anne Wojcicki. “How do I take all that survey data about you and combine it with the genetic data and make sense of it?”. En met succes, mag je zeggen: in oktober van het vorige jaar publiceerde het bedrijf nog een persbericht dat het een mogelijke bescherming had gevonden voor risicogevallen van Parkinsons. Volgens Andrew Litt is het tijdperk van de “een-voor-allen” benadering van medicatie en gezondheidszorg binnenkort voorgoed verleden tijd. Volgens Litt moet het de komende jaren mogelijk worden om op basis van diverse (genetische) datastromen patiënten een behandeling op maat te geven.

Tot het zover is, zal er nog stevig geinvesteerd moeten worden in het verzamelen van de juiste data en deze begrijpen. Op Health 2.0 heeft men deze week in ieder geval de Zevenmijlslaarzen aan!