Data onderzoek brengt grootschalige scheefgroei in medische kosten VS in beeld

Een typisch voorbeeld van “de juiste klus in de verkeerde handen”, dat is in het kort de conclusie van een klein comité van artsen dat de afgelopen maanden onderzoek deed naar de kosten van medische ingrepen in de Verenigde Staten. Volgens de wetenschappers weten sommige artsen intussen zelfs hoe ze 50 uur per dag medische ingrepen moeten uitvoeren.

In onderstaande datavisualisatie (meer interactie en informatie hier) zien we hoe een groot deel van de artsen in de Amerikaanse staat Florida meer dan 24 uur per dag bezig is met medische ingrepen. Dat is vreemd, maar wie de Amerikaanse regelgeving er op nakijkt, ziet dat het volgens het boekje is.

Dat komt door de manier waarop die regels worden bepaald: een team van artsen, geadviseerd door een team van artsen, bepalen de tijd die een bepaalde medische ingreep vergt. Dat kan er in de praktijk op neerkomen dat een ingreep die slechts 15 minuten duurt 75 minuten worden gerekend en uitbetaald.

Hoewel het team van onafhankelijke onderzoekers nu meldt dat een groot deel van de ontstane situatie is te danken aan navelstaren van de artsen, geeft het team ook aan dat een regelmatige revisie van de bepalingen ook geen kwaad zou kunnen. De laatste update is namelijk al weer een fiks aantal jaar geleden en kennis, kunde en technologie hebben sindsdien niet stilgestaan.

Het is nog onduidelijk hoe men de ontstane scheefgroei in de Verenigde Staten wil gaan aanpakken.

medische_kosten_verenigde_staten