Data Viz: de verontrustende cijfers rond de ijsbeerpopulatie

Hoe vergaat het de ijsbeer eigenlijk? Het antwoord is eigenlijk simpel: het gaat niet zo goed met de ijsbeer. Maar hoe slecht is wellicht wat lastiger uit te drukken. Een nieuwe datavisualisatie van de PBSG (Polar Bear Specialist Group) brengt 19 Arctische leefgebieden van de beren in kaart en geeft een absoluut verontrustend signaal. In slechts 3 gebieden is de populatie stabiel waar slechts in 1 op de 19 gebieden de populatie licht toeneemt.

Hoe lelijk het onderwerp, de pracht en kracht van de data komt pas echt goed tot zijn recht als je één van de gebieden aanklikt: de daadwerkelijke populatie, het aantal gedode beren en vervuilingscore maken direct inzichtelijk welke redenen er zijn achter de staat in het deelgebied. Maar hou niet op met klikken, want haast elke score is weer aan te klikken voor nog meer informatie! Een behoorlijk uitgebreide analyse én visualisatie dus!

Op het weblog van de makers kun je meer lezen over het project. Daar lees je bijvoorbeeld ook de opvallende (maar logische) reden waarom de site in Flash is gebouwd en dus – helaas – niet op je iPhone of iPad te bekijken is!