‘Dataschandaal Cambridge Analytica trof meer gebruikers dan gedacht’

Facebook

Cambridge Analytica heeft mogelijk data van veel meer gebruikers buitgemaakt dan tot nu toe werd gedacht. Facebook stelde eerder dat 87 miljoen mensen getroffen werden. Maar volgens een voormalig werknemer van het databedrijf zijn het er meer, meldt TechCrunch.

Brittany Kaiser is een voormalig werknemer van Cambridge Analytica die verhoord werd door het Britse parlement. “Ik geloof dat het vrijwel zeker is dat het aantal getroffen Facebook-gebruikers veel groter is dan 87 miljoen”, zei ze tijdens dat verhoor.

Reeks apps

Het databedrijf gebruikte volgens Kaiser meerdere apps om ongevraagd gegevens van gebruikers buit te maken. Tot nu toe was alleen bekend dat dit via een app gebeurde, namelijk Thisisyourdigitallife.

Die app werd voorgesteld als academisch onderzoek en liet je een persoonlijkheidstest doen. De app verzamelde echter heimelijk gegevens van Facebook-gebruikers en hun vrienden.

Cambridge Analytica gebruikte die data om grotere datasets te maken. Adverteerders konden de data kopen om zeer nauwkeurig op Facebook te adverteren.

Volgens Kaiser gebruikte het databedrijf samen met zijn partners echter “een reeks” aan online quizzen. Daarbij moesten gebruikers inloggen met hun Facebook-account. Als voorbeeld noemde ze de app ‘sex compass’.

Dataschandaal

In maart kwam het dataschandaal rond het bedrijf naar buiten. Een voormalig werknemer trok toen aan de bel en deed zijn verhaal. Facebook kreeg daardoor een storm van kritiek over zich heen. Zowel overheden als gebruikers nemen het Facebook kwalijk dat het niet eerder zelf melding heeft gemaakt van het dataschandaal.

Directeur Mark Zuckerberg heeft diverse keren zijn excuses aangeboden. Ook is hij door de Amerikaanse Senaat verhoord. Deze week spreekt hij ook met Eurocommissaris Andrus Ansip van Digitale Markt.