Datavakbond: vakbond voor gebruikers van Facebook en Google

Facebook

Europarlementariër Paul Tang van de PvdA heeft de datavakbond opgericht. De vakbond komt op voor de rechten van gebruikers van techreuzen als Google en Facebook. Tang vindt dat gebruikers recht hebben op een beloning en meer inzicht in wat er met hun data gebeurt. Dat meldt NRC.

Volgens Tang zijn wij gebruikers in principe ‘datawerkers’, omdat we techreuzen voeden met onze gegevens. We mogen dus ook best om redelijke arbeidsvoorwaarden vragen, stelt hij. “Waarom is het niet mogelijk om in Facebook een advertentievrije tijdlijn te hebben? Waarom mogen wij niet weten wat de volgorde van zoekresultaten bij Google bepaalt?”

Acties

In de afgelopen weken richtte Tang een bestuur op. Vandaag is de website van de Datavakbond in het Nederlands en Engels gelanceerd. Ondertussen is Tang echter ook kandidaat voor lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Hij blijft dan ook alleen als adviseur aan de vereniging verbonden.

Voorlopig kun je je gratis aanmelden als lid of vrijwilliger van de vakbond. Op die manier hoopt Tang dat de vakbond een gesprekspartner wordt van Google en Facebook. Later wil hij ook mensen van wie de privacy is geschonden gaan helpen. Ook wil hij met de vakbond voor meer bewustwording zorgen, bijvoorbeeld door een plein te bezetten.

Mocht het echt nodig zijn, dan wil Tang ook dat de leden collectief stoppen met het aanleveren van data aan Facebook en Google. Op die manier hoopt hij de druk op te voeren.

Autoriteit Persoonsgegevens

Verschil met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) – die ook opkomt voor de privacyrechten van burgers – is dat de vakbond nieuwe eisen op tafel wil leggen. De AP kan volgens Tang alleen de wet naleven, en dit dus niet doen.