David Mattin

David Mattin (Trendwatching): 'We moeten de potentie van technologieën ontgrendelen en ons richten op wat het voor ons kan doen'

Lisa Prins

David Mattin laat zien dat trends een reflectie zijn van onze menselijke behoeftes.

Consumenten worden continu omringd door de nieuwste trends. De nieuwste iPhones, pratende robots en slimme thermometers domineren onze levens. Maar wat zeggen al deze slimme gadgets over ons en onze behoeftes? Tijd om in het kader van het Adobe  Symposium met de meester der trends te praten: David Mattin, Global Head of Trends & Insights bij Trendwatching.

“Uiteindelijk gaat het bij de nieuwste technologische ontwikkelingen om mensen en menselijk gedrag”, vertelt Mattin. “Ik ben niet het soort persoon dat bezig is met de camera resolutie op de nieuwste iPhone. Ik ben geïnteresseerd in de manier waarop technologie ons verandert. Dat is waar ik verslaafd aan ben en dat is waar trends over gaan.”

We moeten leren discrimineren in het denken over technologieën - David MattinDavid Mattin was altijd journalist en werkte onder andere bij de The Times in Londen. Hij schreef voornamelijk over business en innovatie en besloot in 2005 freelancer te worden. Twee jaar later kwam de smartphone in opkomst: “Dat bepaalde de verhaallijn van ons tijdperk.” Mattin raakte geobsedeerd met technologische ontwikkelingen en de manier waarop deze onze levens en manier van denken transformeren. Toch noemt de trendjunkie zichzelf niet een early adopter. “Ik ben best wel kieskeurig over de technologieën die ik verwelkom in mijn leven. We moeten leren discrimineren in het denken over technologieën, en hoe wij het gebruiken en ermee leven.”

Status

Mattin omschrijft hoe hij voor het smartphone tijdperk er wel drie dagen over kon doen om de naam van een muziekalbum te achterhalen. Hier discussieerde hij dagenlang met vrienden over. Nu is de vindbaarheid van informatie compleet veranderd. “Informatie is overal”, vertelt hij. “Deze toegang tot informatie brengt problemen met zich mee maar het is ook een verbetering ten opzichte van eerst. De uitdaging is nu vooral het leren leven met die macht.”

Met de constante toegang tot informatie neemt de drang tot innoveren in rap tempo toe. We blijven nieuwe iPhones kopen, de nieuwste updates installeren en onze auto’s en huizen worden steeds slimmer. Zijn we dan nooit tevreden? Nee, vertelt Mattin.

Wij hebben een oneindige hoeveelheid aan behoeftes en wensen. Dat heeft ook veel met status te maken, een fundamentele menselijke behoefte. Wij zijn sociale dieren en ons af kunnen scheiden van de rest speelt hier een grote rol in. Zelfs als al je basisbehoeften vervuld zijn, wil je nog steeds nieuwe dingen hebben en laten zien dat je speciaal bent.” De producten die nu booming zijn zeggen daarom ook meer over onze behoeftes dan je zou verwachten. “Wij willen ons verhaal kunnen vertellen over wie wij zijn, dat we creatief en gezond zijn.” Een medium als Instagram en de drang om onszelf te verkopen laten zien dat wij gedreven worden door status. Dit blijft volgens Mattin altijd een rol spelen: “Mensen zullen nooit echt tevreden zijn en denken ‘dit was het, ik ben klaar’.”

Kameraadschap en vermaak

Kameraadschap en vermaak zijn nog steeds de dingen die alleen mensen kunnen verzorgen - David MattinMede door de behoefte aan status en deze behoefte willen vervullen met nieuwe technologieën, worden steeds meer taken geautomatiseerd. We willen alles sneller, beter, efficiënter en effectiever doen. Dit alles zorgt ervoor dat er meer tijd is voor het menselijke denkwerk, de creativiteit en het sociale. Mattin vertelt dat we niet bang hoeven te zijn voor een wereld waar al onze banen worden overgenomen.

“Er zal nog meer werk zijn als heel veel geautomatiseerd is. Veel werk gaat over het vermaken van anderen, de dingen die we doen als onze basisbehoeftes vervuld zijn en we niet meer hoeven te werken. Als onze taken worden overgenomen door robots, zal het leven meer draaien om entertainment en het samenzijn met andere mensen. De dingen die over zijn en die robots niet kunnen doen. We zijn nog niet zover dat mensen vrienden willen zijn met robots. Kameraadschap en vermaak zijn nog steeds de dingen die alleen mensen kunnen verzorgen.”

Het zijn de menselijke eigenschappen van vermaak en zorgzaamheid die ons volgens Mattin van technologie onderscheiden. “Ik hoop dat we ons meer zullen richten op de dingen die er echt toe doen. Zoals het ontwikkelen van onszelf en het zorgen voor ouderen”, zegt Mattin. “Als een buitenaards wezen nu hier zou landen, zou het moeilijk zijn om te begrijpen hoe wij onze ouderen behandelen. Deze mensen hebben ons en onze economie waargemaakt. Nu stoppen wij ze in een tehuis en gaan we weg. De reden hierachter is dat we veel moeten werken en geen tijd hebben om ze te verzorgen.”

Als we zoveel standaard taken kunnen delegeren aan robots, is dat hopelijk zodat wij meer tijd met elkaar door kunnen brengen, vertelt Mattin. En omdat menselijke aspecten als familie overblijven, realiseren wij ons wat echt belangrijk is. Menselijk contact is iets wat we helemaal niet willen delegeren aan robots. “Uiteindelijk is dat wat er over is: elkaar en menselijke interactie. Robots kunnen helpen, maar ik hoop dat een van de lange termijn implicaties is dat we meer aandacht kunnen besteden aan de dingen die ertoe doen.”

Brengt technologie ons samen?

David Mattin omschrijft een rooskleurig beeld van een toekomst waarin robots ervoor zorgen dat we meer samen kunnen zijn. Maar distantiëren virtuele en sociale robots zoals Pepper ons niet juist van elkaar, in plaats van ons samen te brengen? “We moeten de potentie van technologie ontgrendelen en ons richten op wat het voor ons kan doen, in plaats van te denken dat het ons overneemt”, zegt Mattin. “Technologie kan ons van elkaar doen isoleren, dat potentieel zit er zeker in. Maar het is aan ons om te voorkomen dat dit gebeurt.”

Wat voor rol technologie in onze levens speelt en in hoeverre het onze taken overneemt, zijn dingen waar wij zelf over beslissen. Mattin vertelt dat het aan ons is om te voorkomen dat we het slechte pad bewandelen naar een wereld waarin we niet meer met elkaar communiceren en grote techbedrijven onze levens beheersen. Hierin staan ons grote uitdagingen te wachten.

We moeten de potentie van technologie ontgrendelen en ons richten op wat het voor ons kan doen, in plaats van te denken dat het ons overneemt - David MattinTechgiganten als Facebook laten zien welke kant het op kan gaan. “Op dit moment is nepnieuws en de invloed van Facebook in de Amerikaanse verkiezingen een groot onderwerp. Als maatschappij moeten wij kijken naar de immense macht van dit soort bedrijven. Zij verstoren fundamentele aspecten van onze samenleving zoals democratie en kapitalisme. Er moet een vorm van regulatie zijn die snel genoeg op deze ontwikkelingen en platforms reageert”, aldus Mattin. Volgens de trendwatcher kunnen wij er echter niet alleen op vertrouwen dat Sillicon Valley voor elk probleem een oplossing ontwikkelt. “We moeten meer betrokken zijn en vertrouwen op de politieke instanties. De wetgeving, waakhonden en een elite van besluitvormers zijn er juist om macht-instanties onder controle te houden. Het is aan ons om hen de uitdaging aan te laten gaan en om erop te vertrouwen dat zij dit doen.”

Foto’s: Shutterstock.com