De 10 meest idiote gadgets op CES 2016

Vorige week was de CES in Las Vegas: De grootste elektronicabeurs ter wereld. En, zoals we deze week in onze podcast al aanhaalden, werden daar zoals elk jaar naast fantastische nieuwe hardware ook weer een heleboel idiote noviteiten gepresenteerd. Dat is niet zo vreemd, als je je bedenkt dat de CES voor veel bedrijven ook een plek is om te demonstreren waar ze aan R&D zoals mee bezig zijn.

Bij veel idiote gadgets gaat het gelukkig dan ook vaak om een prototype, dat puur voor de show is ontworpen en nooit echt op de markt zal verschijnen. Maar helaas kan dat niet voor alle gadgets in onderstaande lijst worden gezegd, sommige kun je misschien al komend jaar gewoon in de winkel terug vinden. Lees en huiver:

1. Zelfstrikkende schoenen

Digitsole Smartshoe 01

Het jubileum van Back to the Future ligt ons nog vers in het geheugen en dus is het niet verwonderlijk dat we de afgelopen maanden aan alle kanten ‘zelfstrikkende schoenen’ zien verschijnen. De vraag is echter of je op deze SMARTSHOE 01 net zo hip bent als Marty McFly destijds.

2. Een boormachine met USB poort

Black+Decker

Deze Black & Decker boormachine beschikt over een bluetooth sensor die je via je smartphone waarschuwt wanneer de batterij bijna op is, en niet te vergeten een USB poort. Niet om je boormachine aan je laptop te hangen, maar om je smartphone op te laden tussen het klussen door. Dat denken we tenminste, want tijdens het boren laden lijkt ons tamelijk onhandig.

3. Robotkoffer die je volgt op het vliegveld

2903bef4-dsc-8872-i_0q40hf0q40hf000000

Handig voor als je zelf je handen vol hebt met je paspoort en boardingpass: Deze robotkoffer die jou automatisch volgt op het vliegveld. De makers laten weten ook aan een winkelwagentje te werken dat in de supermarkt achter zijn klanten aanrijdt. It’s the future baby.

4. Bluetooth zwangerschapstest

keh67iixanycjnrp1hxn

Met deze zwangerschapstest krijg je gelijk tips en adviezen op je smartphone wanneer blijkt dat je zwanger bent. De test beschikt namelijk over een ingebouwde bluetooth-verbinding die de uitslag gelijk naar je mobiel stuurt. Of er ook gelijk een statusupdate naar Facebook wordt verstuurd is nog onduidelijk.

5. Fitbit fitness watch

Fitbit Blaze

Het wordt erop of eronder voor de smartwatch in 2016: gaat deze nieuwe productcategorie slagen of wordt het een grote flop? Wat je ook besluit qua aanschaf van een dergelijk apparaat, de nieuwe smartwatch van Fitbit kun je in elk geval links laten liggen. Met een prijskaartje van 230 euro is het apparaat veel te duur als ‘simpele fitness tracker’ maar lang niet zo bruikbaar als een volwaardige smartwatch zoals de Apple Watch of Samsung Gear S2. En mooi is ie ook al niet.

6. Gouden armband met alarmfunctie

Schermafbeelding 2016-01-05 om 11.11.18

Door tweemaal op deze armband te tappen kunnen vrouwen alarm slaan wanneer ze ’s avonds op straat worden aangevallen; de armband stuurt dan direct een signaal naar de smartphone, die een bekende of familielid van het slachtoffer waarschuwt. Typisch voorbeeld van een goed idee met een matige executie: wie trekt er nou een enorme gouden armband onder zijn jas vandaan wanneer zij belaagd wordt? En zul je net zien dat de batterij op dat moment op is.

7. Wekker met geur in plaats van geluid

photo-original-26

Briljant idee of volslagen idioot plan? Wij durven er eigenlijk pas uitsluitsel over te geven als we deze gadget zelf getest hebben. Een Franse jongeman bedacht een wekker die geur verspreid wanneer het tijd is om op te staan in plaats van geluid. Koffie, of de lucht van verse croissantjes bijvoorbeeld. Google gelooft er wel in, en investeerde in deze zogenaamde Sensorwake.

8. Drinkbeker met ingebouwde vitamientjes

LifeFuels-e1434468173353

Wanneer je fanatiek sport is het belangrijk je lichaam op tijd te voorzien van de benodigde vitaminen en mineralen. Deze beker kan je daarbij helpen. Hij beschikt namelijk over een soort ‘cartridges’ waarin vitaminen zitten, en met een soort volumeknop kun jij bepalen welke dosering vitaminen je op dat moment wilt toevoegen aan je water. Oh dear.

9. Een koelkast met ingebouwde camera

Samsung koelkast

Een koelkast met ingebouwd beeldscherm waarop je berichtjes voor je huisgenoten achter kunt laten, en camera’s aan de binnenzijde zodat je overal ter wereld toch precies kunt zien wat er in je koelkast ligt. Misschien hebben we er over 5 jaar allemaal wel eentje in huis staan, maar tot die tijd moeten wij toch vooral een beetje grinniken.

10. Een een-persoons drone helikopter

ehang-184-1

Handig als je de files wilt omzeilen: Deze drone-helikopter met autopilot die jou vliegend naar je werk moet brengen. Of het wettelijk allemaal mag is de vraag en het is te hopen dat deze personal flying vehicle niet de opvolger wordt van de Segway onder toeristen.