Het is alweer zeven jaar geleden dat ik begon met 18 dollar per maand te betalen om de livestreams te kijken van de Koreaanse StarCraft II-competitie GSL. Mijn omgeving vond het maar vreemd dat ik naar game-wedstrijden keek. Dat ik veelvuldig games speelde en competitief online gamede was als tiener iets waar ik me continu voor moest verdedigen. Nu moest ik als twintiger gaan uitleggen dat ik naast mijn ‘tijd te verdoen met spelletjes’ er daarnaast ook nog eens naar keek.
Ward GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: de grootste misvattingen rond esports.In die zeven jaar heb ik veel geleerd. Inhoudelijke kennis van meer dan tien verschillende esports, maar vooral over de misvattingen die er zijn over competitief gamen. Met name bij media en marketeers die sinds de introductie van de E-Divisie volop contact zoeken. In die gesprekken ben ik vooral bezig om misvattingen weg te nemen. Over de inhoud gaat het daardoor nog veel te weinig. Tegen de volgende vijf misvattingen over esports loop ik op dit moment veelvuldig aan:
Gaming is niet hetzelfde als esports
Laten we beginnen bij de kern van veel misvattingen en lastige gesprekken. De aanname dat gaming en esports hetzelfde zijn. Er is een verschil, maar dit is eerder een glijdende schaal dan een zwart-wit onderscheid. Alle esports zijn games, maar niet alle games zijn esports. Zoals Kim een mens is en niet alle mensen Kim heten. Iedere game kan in theorie een esport worden, maar er zijn meer games die dit niet zijn en ook nooit worden.
De transitie van game naar esport is te vergelijken met het pleintjesvoetbal naar een serieuzere competitie Deel deze quoteVergelijk je het met sport, dan zou je het als volgt uit kunnen leggen. Met je vrienden op een pleintje een balletje trappen is voetballen. Wanneer je je inschrijft bij een club, wekelijks traint, wordt gescout en in de Eredivisie gaat spelen is dat ook voetballen. Bij beide kun je een wedstrijd spelen, maar er is wel degelijk een verschil. FIFA kun je dus gewoon met je vrienden tegen elkaar op de bank spelen, maar er zijn ook wedstrijden zoals de E-Divisie. FIFA wordt dus als game én als esports gespeeld. Hetzelfde geldt voor League of Legends. En dat maakt het er niet makkelijker op met uitleggen.
De transitie van een game naar een esport is dan ook te vergelijken met die van het pleintjesvoetbal naar een serieuzere competitie. Een transitie waardoor een game kan uitgroeien tot een niveau dat spelers er fulltime van rond kunnen komen. Hoe verder je van het pleintjesvoetbal opschuift naar de Champions League, hoe meer een game een esport wordt. En om dat te worden hebben je een competitieve community nodig. Niet alleen veel mensen die je game kopen en spelen.