De Aero-X Hoverbike: gaat deze vliegende motor in 2017 jouw auto vervangen?


Waar het eerste prototype van Aerofex’s hoverbike – een voertuig dat nog het meest wegheeft van een vliegende motor – in 2012 een groot succes was bleef het even verdacht stil rondom dit fascinerende apparaat. Nu, twee jaar later is dan eindelijk bekend gemaakt wanneer deze zogenoemde Aero-X zal worden gelanceerd en wat deze supergadget mag gaan kosten. Volgens de website van Aerofex zullen de eerste hoverbikes al in 2017 worden verscheept. Mocht je geïnteresseerd zijn (wie niet?) dan moet je wel over een goedgevulde bankrekening beschikken, het vliegende voertuig zal namelijk 85,000 dollar gaan kosten!

Maar waarom zou je voor een hoverbike gaan? Wat is er bijvoorbeeld mis met een auto, motor, fiets of ander willekeurig voertuig? Allereerst heeft de Aero-X natuurlijk een enorm hoog superheld-gehalte; wie wil nou niet vliegend over de straten heen scheren? Het bedrijf komt echter met een wat praktischere reden:

Where you’re going, there are no roads. That’s why you need the Aero-X, a vehicle that makes low-altitude flight realistic and affordable. Flying up to 3 metres off the ground at 45mph, the Aero-X is unlike any vehicle you’ve seen. It’s a hovercraft that rides like a motorcycle — an off road vehicle that gets you off the ground.

w640-1
De huidige Aero-X is in staat om een gewicht van 140kg te dragen en bevat twee zitplaatsen. In totaal functioneert de hoverbike één uur en vijftien minuten op een volle tank; het zal dus geen vervanger worden van je dagelijkse voertuig ondanks dat het dezelfde omvang heeft van een gemiddelde auto.

De twee horizontale rotoren die zich aan de voor- en achterkant van het voertuig bevinden functioneren op vergelijkbare wijze als de propeller van een helikopter. Een grote uitdaging voor het bedrijf was vooral de stabiliteit en de koppeling – het fenomeen waarbij het voertuig draait in de richting van de draaiing van de rotoren.

Gebruiksvriendelijkheid heeft centraal gestaan in het design van de Aero-X. Gebruikers kunnen het apparaat besturen met een stuurbediening en daarnaast bevat de vliegende motor verschillende veiligheidsfuncties. Deze zorgen ervoor dat de bestuurder bijvoorbeeld niet te hoog en te hard vliegt. Zeker de hoogte speelt hierbij een belangrijke rol, boven de 3.7 meter moet je namelijk in het bezit zijn van een vliegbevret.

Zie jij je ook al naar je werk vliegen op deze Hoverbike? Nooit meer wachten op de brug die openstaat en nooit meer omrijden: de hoverbike vliegt overal overheen – ja, óok over water!