De Amerikaanse overheid wil alle verkeersdeelnemers met elkaar laten communiceren

De Amerikaanse overheid gaat een grootschalige proef doen met het verrijken van onder meer taxi’s en stadsbussen met slimme technologie. Met een budget van 20 miljoen dollar worden 10.000 voertuigen in de stad uitgerust met apparatuur die zorgt dat de voertuigen met elkaar kunnen praten. Ook kunnen ze communiceren met een aantal stoplichten dat wordt aangepast voor de proef.

Het doel van het project is het verkeer veiliger en effeciënter te maken, schrijft Business Insider. Als verderop een auto de weg blokkeert kan de taxi die daar in de buurt is dat doorsturen naar een taxi iets verderop, zodat die om kan rijden. Maar dankzij het systeem moeten chauffeurs ook worden gewezen op bijvoorbeeld voertuigen die zich in hun dode hoek bevinden.

Het doel is daarnaast om ook voetgangers en fietsers in de project te betrekken door een app te ontwikkelen dat communiceert met het systeem. Hierdoor ontstaat een Internet of Things-netwerk van verkeersdeelnemers.

Een ambtenaar van de verantwoordelijke overheidsafdeling schetst aan Business Insider het toekomstbeeld dat mogelijk zou moeten worden met deze technologie:

Stel je voor dat je als fietser in de spits langs een bushalte rijdt of dat je een drukke straat over steekt. Alleen nu kun je als fietser of voetganger communiceren met de chauffeurs en infrastructuur om je heen.

De Amerikaanse overheid wil met de test kijken hoe de technologie het beste kan worden ingezet in de praktijk en heeft als doel dat hij uiteindelijk in het hele land wordt uitgerold.