De Apple Watch wordt vanaf vanavond een stuk beter

Apple Watch

De Apple Watch kreeg vanaf het begin de nodige kritiek. Niet zozeer vanwege het uiterlijk (over smaak valt niet te twisten), maar vooral het feit dat apps er soms ongelofelijk lang over doen om te laden, terwijl je juist een handeling van enkele seconden wilt uitvoeren. Zelf gebruik ik de apps daardoor nauwelijks. Een probleem dat tot het verleden zou moeten behoren na vandaag, want dankzij een software update voert Apple de nodige verbeteringen door.

Net als iOS voor iPhones en iPads en OSX voor Macs, heeft ook de Apple Watch een eigen besturingssysteem waar steeds nieuwe versie vanuit komen. Vanavond komt WatchOS 2 beschikbaar; de eerste update voor Apple’s horloge. Om het probleem van de trage apps op te lossen verandert daarin de manier waarop de apps werken.

Momenteel draaien Apple Watch-apps op de iPhone, waar het horloge aan is gekoppeld. Dus elke keer als je een app opent op de Apple Watch moet hij eerst worden doorgestuurd vanaf de iPhone. Straks kunnen ontwikkelaars native apps ontwikkelen die helemaal op het horloge draaien.

Daarnaast zullen apps een stuk beter worden, omdat ontwikkelaars meer toegang krijgen tot de verschillende onderdelen van de Apple Watch. Zo kunnen ze voortaan de microfoon gebruik en sensoren zoals de hartslagmeter uitlezen. Dit laatste is natuurlijk erg handig voor sport-apps. Voor die categorie is er overigens nog een verbetering: work-outs kunnen voortaan worden toegevoegd aan de activiteiten-app van Apple zelf, waardoor ze meetellen in het dagelijkse calorieverbruik.

golden-apple-watch

Deze verbeteringen zijn broodnodig en hadden volgens ontwikkelaars en gebruikers al vanaf dag 1 in de Apple Watch moeten zitten. Daarnaast brengt WatchOS 2 nog enkele andere leuke en handige vernieuwingen met zich mee. Zo zijn er nieuwe zogeheten watchfaces beschikbaar, waaronder de mogelijkheid om een foto of fotoalbum of een timelapse video van bijvoorbeeld New York of Parijs te gebruiken als horloge.

Met Time Travel kun je straks vooruit kijken in je dag. Door aan de digitaal crown aan de zijkant van het horloge te draaien, verandert de informatie op het horlogescherm (bijv. het weerbericht of de agenda) gelijktijdig met de tijd op het horloge. Doordat ontwikkelaars voortaan ook informatie op het horlogescherm kunnen tonen, via zogeheten complications, kan dit een interessante functionaliteit worden.

Genoeg reden dus voor Apple Watch-gebruikers om uit te kijken naar vanavond. Of voor mensen die tot nu toe twijfelden of ze het horloge moesten kopen om er nog eens goed naar te kijken. Speciaal voor hen kondigde Apple vorige week ook nog wat nieuwe modellen aan.