Numrush

De beste apps om te beginnen met wielrennen

Volgens de weersvoorspellingen hebben we de winterse buien weer achter de rug en mogen we ons opmaken voor (hopelijk) een mooi voorjaar.

Zonder sneeuw en ijzel op straat ligt de weg er weer prima bij voor een rondje op de racefiets. Tijd om de 5 beste apps voor wielrenners op een rij te zetten en je krijgt ook nog een extra app cadeau om je te motiveren.

1. Cyclemeter (iOS – Gratis)

Cyclemeter is één van de beste en meeste geavanceerde apps op het gebied van wielrennen. Op basis van de GPS functie worden diverse gegevens gemeten, zoals de fietssnelheid, de duur van je rit en de afstand van de rit. Daarnaast biedt de app je ook nog extra fietstrainingen aan, waarmee je jouw vaardigheden kunt verbeteren en optimaliseren.

De app is gratis beschikbaar, maar voor de actieve gebruiker is het aan te raden om voor een klein bedrag het account te upgraden. Zo krijg je nog meer informatie over het wielrennen en haal je het maximale uit jouw ritten.

Je hoeft overigens niet op je telefoon te kijken hoe het gaat. Door de app te verbinden met bijvoorbeeld Strava krijg je tussentijdse tijden en afstanden door via een headset. Hierdoor kun je gefocust blijven om niet van je racefiets te vallen.

Cyclemeter is alleen te downloaden voor iOS en biedt in-app aankopen.

2. Strava (Android, iOS – gratis)

Strava is één van de meest populaire apps op het gebied van wielrennen (en hardlopen). Tijdens het wielrennen meet de app via de GPS functie diverse gegevens zoals de snelheid, de afstand, de tijd en hoe veel calorieën je hebt verbruikt. Deze gegevens worden vervolgens automatisch gesynchroniseerd met je Strava-profiel zodat je direct alle data inzichtelijk hebt. Dit houdt in dat je de gegevens op meerdere devices kunt bekijken zoals smartphones, tablets en desktops.

De app is gratis, maar je kunt upgraden naar een premium account. Met het premium account heb je de mogelijkheid om een vermogenanalyse te maken. Hiermee heb je al je prestaties op de racefiets samen in één overzicht en weet je precies waar je op moet trainen.

Daarnaast kun je meedoen aan door Strava geformuleerde (korte) uitdagingen, waarvan de resultaten worden gepubliceerd op een leaderboard. Deze uitdagingen kun je ook op vakantie aangaan en je kunt jouw wielren gegevens eenvoudig delen met je vrienden. Op deze manier kun je er een soort competitie van maken en blijf je gemotiveerd.

Strava is zowel verkrijgbaar voor iOS als voor Android en biedt in-app aankopen.

3. Map My Ride (iOS, Android – gratis)

Map My Ride was één van de eerste en originele apps voor het wielrennen. Ondanks de grote concurrentie is de app jarenlang overeind gebleven en wordt de app momenteel nog veel gebruikt.

Met Map My Ride kun je (net als de meeste wielren apps) diverse gegevens bijhouden zoals de snelheid, de afstand, de route en hoogteverschillen. Al deze gegevens kun je vervolgens uploaden naar de bijbehorende website van Map My Ride, waardoor je niet gebonden bent je aan je smartphone. Zo kun je via elke browser al je gegevens bekijken en weet je precies wat jouw kwaliteiten op de racefiets zijn.

Uiteraard kun je de gegevens delen met vrienden om elkaar zo te motiveren. Daarnaast biedt de app je de mogelijkheid om tijd secties in te stellen zodat je kunt trainen op een snelle tijd.

Map My Ride is gratis verkrijgbaar voor iOS en Android en biedt aankopen vanuit de app.

4. Fietstijden.nl (iOS, Android, Windows – gratis)

Fietstijden.nl is een app voor wielrenners van eigen bodem en geheel Nederlandstalig. De kernwoorden van de app zijn: simpel, snel en online. Zo kun je al jouw wielren prestaties in zien met één druk op de knop en kun je eenvoudig een profiel bij houden. Hierdoor kun je simpel jouw voortgang bijhouden en blijf je gemotiveerd.

Met de app kun je diverse statistieken bijhouden zoals de tijd dat je op de racefiets zit, de afgelegde afstand, je gemiddelde snelheid, hoogteverschillen en het aantal verbrande calorieën. Via GPS en Google Maps wordt de route berekend en gemeten, en de route kun je na afloop nog eens rustig doorkijken.

Daarnaast geeft de app je de mogelijkheid om vooraf geplande routes in te laden zodat je van te voren je eigen route kunt samenstellen.

Fietstijden.nl is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

5. Bikemap (iOS, Android Windows – gratis)

Bikemap is een ideale app voor wielrenners die op zoek zijn naar een langere route. Alle gebruikers van de dienst kunnen routes toevoegen, waardoor je een overzicht krijgt met talloze fietsroutes. Naast de ‘amateur routes’ zijn ook de routes van complete wielerwedstrijden opgenomen in het overzicht.Via de bijbehorende website kun je eenvoudig een route kiezen die je zelf wilt rijden.

Op het gebied van statistieken bijhouden valt er nog een hoop te winnen voor de app, maar het onderscheidend vermogen zit duidelijk in het aanbod van routes. Qua statistieken kun je wel hoogteverschillen bijhouden, realtime je locatie tracken en jouw gereden routes delen met vrienden.

Bikemap is gratis beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

Extra: Riderstate (iOS, Android – gratis)

Riderstate is nogal een vreemde eend in de bijt, maar zeker goed om te noemen. Heb je moeite om elke week op je racefiets te klimmen, dan is deze app zeker wat voor jou.

De app maakt gebruik van een spelelement om wielrenners (en gewone fietsers) te motiveren om op de fiets te stappen en een klein rondje te fietsen. De app, tot stand gekomen via crowdfunding, geeft jouw locatie weer en laat zien door wie het territorium wordt opgeëist. Hoe meer je door dezelfde omgeving fietst, hoe meer ‘blokken’ van jou zullen zijn. Als je de app hebt geopend wordt realtime weergegeven waar je fietst. Het idee is om spelenderwijs te fietsen, waarbij je het opneemt tegen vrienden en onbekenden.

Om toch je prestaties in te kunnen zien houdt de app de afgelegde afstand en snelheid bij.

Riderstate is beschikbaar voor iOS en Android.