Numrush

De Bosatlas van het voedsel staat vol interessante voedingsweetjes

De bosatlas kennen we allemaal nog wel van de basisschool. Alles behalve een gedateerd fenomeen, want zelfs vandaag de dag zijn de bosatlassen een schitterende collectie van weetjes en infographics. Zo is er nu de ‘Bosatlas van het voedsel‘, boordevol informatie over voeding in Nederland. Wist jij bijvoorbeeld dat twee derde van ons land momenteel gebruikt wordt voor voedselproductie? En dat mensen boven de 70 de grootste fruiteters zijn?

De gemiddelde Nederlander besteed dagelijks zo’n 9 euro per dag aan voedsel, waarvan 3 euro buitenshuis. De kaarten in de Bosatlas van het Voedsel laten goed zien waar al dat voedsel vandaan komt, en hoe dat in de loop der jaren veranderd is. Niet zo lang geleden haalden we ons eten namelijk vooral uit de tuin of onze eigen regio, tegenwoordig komt het uit alle uithoeken van de wereld.

Ook qua voedselveiligheid is er veel veranderd: Dankzij betere controles is voedsel tegenwoordig veiliger dan ooit. Daarnaast blijken verschillende productiewijzen naast elkaar te staan: van de efficiënte geïndustrialiseerde manier versus de sympathiek ogende ambachtelijke productie die aan populariteit wint.

Bijna 40 overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben meegewerkt aan de realisatie van de bijzondere bosatlas. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengt de atlas in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt.

 

De Bosatlas van het voedsel toont ook aan hoe de huidige consument tegenover voeding staat. Kosmopolieten genieten van sushi, terwijl de meer traditionele burgers de voorkeur geven aan boerenkool met worst. Kaarten in de atlas laten daarnaast zien dat overgewicht toeneemt in westerse landen en illustreren ook de discussie over wat ‘goed’ voedsel is. De toenemende populariteit van biologisch voedsel is hiervan een voorbeeld.

De Bosatlas van het voedsel is een uitgave van Noordhoff Uitgevers te Groningen en vanaf nu verkrijgbaar voor een prijs van €29,95.