De CreoPop 3D pen laat kinderen veilig 3D objecten tekenen

We zien ze steeds vaker op de markt verschijnen: pennen waarmee je 3D objecten kunt tekenen. Een uitstekend alternatief voor de dure 3D printers, maar in de meeste gevallen zijn de pennen niet veilig voor kinderen. CreoPop, een startup uit Singapore, vond het tijd dat ook kinderen veilig aan de slag konden met een 3D pen.

Het merendeel van de 3D pennen maakt, net als veel 3D printers, gebruik van plastic materiaal. Om vormen te kunnen creëren met plastic, dient het materiaal eerst verhit te worden tot een temperatuur waarop het smelt. Het grote probleem hierbij is dat kinderen gevaar lopen zich te branden aan de hete onderdelen van de pen of aan het materiaal. Het is daarom ‘noodzakelijk’ om kinderen goed in te gaten te houden als zij 3D objecten tekenen met een dergelijke pen.

creopop

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de 3Doodler en de Lix 3D pen maakt de CreoPop geen gebruik van plastic materialen, maar wordt er gebruik gemaakt van speciale inkt. De inkt, bestaande uit diverse fotopolymeren, wordt zonder verhitting uit de pen geperst. Door middel van speciale LED dioden aan het uiteinde van de pen zal de inkt direct stollen, zodat er mooie, ruimtelijke 3D objecten gecreëerd kunnen worden.

Doordat de inkt niet verhit hoeft te worden zijn de pennen zeer geschikt voor kinderen, aangezien zij niet langer blootgesteld worden aan brandgevaar. Ouders zijn daarom niet langer genoodzaakt om constant toezicht op hun kind te houden, aangezien zij geen gevaar meer lopen. Daarnaast komen er ook niet langer schadelijke en vieze stoffen vrij zoals gebruikelijk is bij een verhittingsproces.

Dat de CreoPop 3D pen een succes is, blijkt wel uit de crowdfunding campagne die het bedrijf vorig jaar is gestart. Het bedrijf wist maar liefst 206,496 dollar op te halen, waarmee het doel ruimschoots werd behaald. Sinds het behalen van het doel, vorig jaar augustus, is het bedrijf druk bezig om de pen en toebehoren door te ontwikkelen.

Zo is het inmiddels mogelijk om diverse soorten kleuren inkt te bestellen, maar heeft het bedrijf ook elastische inkt, magnetische inkt, glow in the dark inkt, body paint inkt en temperatuur gevoelige inkt ontwikkeld. Een cartridge met inkt is in staat om ongeveer 14 meter te tekenen.

De 3D pen is overigens nog niet op de markt, maar via de site kun je alvast een pre-order plaatsen. Vanaf juni zullen de 3D pennen worden verscheept.

20140621152725-3inks-2