De drone MKD wil de wereld sneller mijn-vrij maken

Antipersoonsmijnen mogen al jaren niet meer gebruikt worden, maar dat betekent niet dat er geen meer in de grond zitten. In voormalige oorlogszones bevinden zich nog ongeveer 100 miljoen mijnen, die gemiddeld tien mensen per dag doden of verwonden. Een serieus probleem, maar de makers van de Mine Kafon Drone (MKD) hebben mogelijk de oplossing.

Het gebeurt nogal eens dat iemand per ongeluk een mijn tegenkomt. Sommige mensen gaan er zelfs bewust naar op zoek. Een goed idee, aangezien er nog heel veel zijn. Maar als we alle mijnen willen opruimen met bijvoorbeeld speciale dieren die ze opsporen, mensen die zoeken of gepanserde voertuigen, duurt het nog ruim een millennium voor we ze allemaal gevonden hebben en onschadelijk hebben gemaakt. Maar met de MKD kunnen we het in net iets meer dan een decennium doen, stellen de makers.

De MKD is een hexcopter met drie armen die je kunt aanpassen. Eén daarvan heeft een hoge resolutie camera, een tweede is een metaaldetector en de laatste heeft een robotarm. Door de drone over een veld heen te laten vliegen, gebruikt deze de camera om een 3D-kaart te maken én om potentiële gevaarlijke gebieden aan te duiden met GPS.

Met de metaaldetector gaat de drone vervolgens op zoek naar mijnen door het veld opnieuw te scannen. Aan de hand van de 3D-kaart kan hij vier centimeter boven de grondblijven zweven. Iedere mijn die de MKD vindt, markeert hij met GPS zodat hij verwijderd kan worden.

En ook dat doet de MKD: met de robotarm plaatst de drone een kleine ontsteker met een timer op de mijn. Zodra de drone ver genoeg weg is, ontploft de ontsteker en daarmee ook de mijn. De makers van de MKD zeggen dat dit proces twintig keer sneller en 200 keer goedkoper is dan de huidige methodes.

MKD

Het project staat op dit moment op Kickstarter, waar de makers 90.000 euro bij elkaar willen krijgen om door te gaan met het project. Voor 17 euro sponsor je het in kaart brengen van een mijnenveld van 7.500 vierkante meter. Betaal je 75 dollar, dan krijg je een kleine replica van de drone. Wil je zelf met de MKD aan de slag, dan betaal je hier 5000 euro voor. Als de ontwikkelaars het geld bij elkaar krijgen, dan gaat de MKD vanaf volgend jaar juni aan de slag.