De Fjuul acitivity tracker meet niet alleen je stappen, maar ook je trainingsintensiteit

De ene na de andere fitness trackers worden gelanceerd, Apple schijnt samen met Nike te werken aan een nieuwe smartband, en Facebook heeft recent nog de activity tracker app Moves overgenomen; de opkomende self-tracking beweging lijkt langzaam maar zeker mainstream te gaan, en ook steeds meer fabrikanten en bedrijven lijken dit in te zien.

Ook Fjuul, een Finse startup, tracht mee te doen aan de trend en komt met een iOS-applicatie waarmee gebruikers hun sportactiviteiten kunnen tracken. Heb je er wéér eentje, zou je denken maar Fjuul onderscheidt zich wel degelijk van de bestaande producten op de markt.

Waar de applicatie in eerste instantie te vergelijken is met Moves, meet Fjuul naast het aantal stappen die je dagelijks zet ook de intensiteit van de betreffende activiteit. Gebruikers worden voor hun activiteiten beloond met zogenoemde ‘Fjuul Points’. Zo kunnen ‘casual’ activiteiten zoals shoppen, in de tuin werken, dansen of wandelen bijdragen aan je totale Fjuul score, natuurlijk naast standaard sportactiviteiten zoals hardlopen.

w640

Hoe werkt het? In tegenstelling tot wat je zou denken bestaat de Fjuul app niet uit een bijbehorende hardware die jou bewegingen kan meten. De applicatie maakt enkel gebruik van ingebouwde sensoren in de iPhone die gekoppeld zijn aan eigen algoritmes. 

Zo maakt de app gebruik van de accelerometer, een sensor, en locatie-data om de bewegingen van gebruikers te detecteren. Eventjes wat Fjuulpunten verdienen door een ritje in de auto of met de trein? Vergeet het maar! De technologie heeft dat precies door.

Aangezien Fjuul in staat is de intensiteit van je bewegingen te meten kan de applicatie je beter inzicht geven in je gezondheid. De app is constant op de achtergrond actief, en zou volgens het bedrijf sport en beweging een “part of daily, casual life for regular people” moeten maken.

De vraag is of je je smartphone ook daadwerkelijk tijdens al deze verschillende activiteiten bij je draagt. Waar stappen tellen misschien nog een logisch en haalbaar doel is voor een smartphone app, is het de vraag of gebruikers hun telefoon altijd bij zich zullen dragen tijdens het sporten, tuinieren of andere dagelijkse activiteiten.

Met het enorme groeiende aanbod van hardware devices zoals slimme sportbandjes, smartwatches en andere losstaande fitness trackers is het bovendien de vraag of een applicatie als Fjuul de concurrentie aan kan gaan. Wil je echt goed zicht krijgen op je dagelijkse beweging en je gezondheid dan is een slimme tracker om je pols misschien toch nauwkeuriger, en handiger in gebruik.

Wel is het meten van de trainingsintensiteit zeker een interessante en leuke nieuwe functie waar veel gebruikers baat bij zouden hebben. Je verbrandt immers niet alleen calorieën door een rondje hard te lopen; een avondje dansen in de club kan ook veel goeds doen – de alcoholconsumptie daargelaten.