Numrush

De gaafste gadget op de CES 2014 is een softbal met 36 camera’s voor het maken van vette 360 graden pics

Leuk al die Instagram foto’s, maar eigenlijk laten al die kiekjes maar een hele kleine momentopname van ons leven op dat moment zien. Hoe tof zou het zijn dat je een 360 graden foto kunt maken van een bijzonder moment, zodat je net als in Google Streetview op elk gewenst moment weer terug kunt gaan naar die plek en dat moment? Dat is het idee van de Panono bal, die vorige week op de CES gepresenteerd werd.

Het principe van de Panono valt heel simpel uit te leggen: Een soort softbal met 36 ingebouwde 3 megapixel camera’s. Als je de bal gooit, maken de cameraatjes allemaal tegelijk een foto, waardoor je een 108 megapixel, 360 graden foto van de plek krijgt waar je op dat moment staat.

Daarvoor moeten alle lossen foto’s eerst nog door een speciaal programmaatje die de afbeeldingen naadloos aan elkaar sticht, zoals gebruikelijk is bij panorama fotografie. Het coole is, dat je de foto na productie zelf ook 360 graden kunt ronddraaien. Je kunt dus net als op Google Streetview opnieuw alle kanten op kijken in de foto.

Panono werd 2 jaar geleden bedacht door Jonas Pfeil, maar toen bleek het concept nog veel te kostbaar voor massaproductie. Maar het enthousiasme van internetters over de hele wereld was zo groot, dat het bedrijfje serieus aan de slag ging met een nieuwe prototype en een zeer succesvolle Indiegogo campagne startte. In totaal haalde Panono ruim 1,25 miljoen dollar op. De crowdfunding periode is inmiddels afgesloten, de eerste backers betaalden $499 voor een eerste exemplaar van de camerabal.

Het is de bedoeling dat het uiteindelijke product het formaat van een softbal heeft. Je kunt de Panono in de lucht gooien zodat het automatisch op het hoogste punt een foto maakt, maar ook op een stok zetten of gewoon in je handen houden. Uiteraard is het apparaat robuust genoeg om tegen een stootje te kunnen. In onderstaande video zie je hoe het principe precies werkt. De Panono is helaas met zijn consumentenadviesprijs van $600 nog wel erg prijzig, maar het eindresultaat is zo te zien wel echt ontzettend tof: