De geheime Indoor Survey-app van Apple

Apple is bezig met een nieuwe ‘geheime’ app die alleen in de app-store te vinden is met de directe link. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekte de app en plaatste deze daarna op Twitter. De app is namelijk niet te vinden door middel van de zoekfunctie in de app-store.

Met de app heb je de mogelijkheid om de exacte locatie van iemand in een ruimte te bepalen. In de app-beschrijving staat uitgelegd dat door de ruimte te lopen, je jouw positie in de ruimte kan aan geven door punten te zetten op de kaart. De app maakt daarna gebruik van radiosignalen en ingebouwde sensoren van de Iphone om het geheel compleet te maken.

Uit de ingevoerde gegevens ontstaat een plattegrond waarin de exacte locatie van iemand in een ruimte te bepalen is zonder speciale hardware te installeren. Verschillende patenten en de overname van de start-up WiFiSLAM in 2013 wijzen er volgens iculture op dat Apple al langer bezig is met een manier om binnen gebouwen te navigeren.

Het idee is dat wanneer je een winkelcentrum binnen loopt je door middel van de app direct kan navigeren naar de winkel waar jij naar toe wil. Het is daarbij echter de vraag waar je in de gebruikersovereenkomst van de app nog meer met toestemt. Mag de app bijvoorbeeld opslaan hoe vaak jij in het winkelcentrum bent en hoe vaak je welke winkel bezoekt? Vorig jaar gaf (de nu failliete) BAS Group bijvoorbeeld aan winkeliers actief te gaan informeren over dergelijke wifi-trackings.

De app wordt alleen ondersteund op iDevices met iOS 9 of hoger en is beschikbaar in het Engels, Chinees en Japans. Veel kun je echter niet met de app, omdat je er een speciaal account voor nodig hebt.