De kracht van 3D printen: goedkope 3D-geprinte hand verslaat prothese van $42.000


De 53-jarige Jose Delgado werd geboren zonder linkerhand. Jarenlang probeerde hij verschillende geavanceerde en dure protheses uit, maar wat blijkt: een 3D-geprinte versie werkt voor hem uiteindelijk het allerbeste!

Delgado maakte in zijn leven gebruik van verschillende protheses, waaronder een zogenaamde myoelectric versie die spiersignalen uit zijn onderarm gebruikt om bewegingen in zijn hand te creëren. Hoewel dit een goed werkende prothese is hangt er een prijskaartje aan van maar liefst $42.000, helaas voor veel personen een onbetaalbaar bedrag.

Met de komst van 3D-printen is er de nodige verandering gekomen in de prothese markt. Zo is in 2012 het Robohand project van start gegaan waarbij het 3D printen wordt ingezet voor het ontwerpen van robotachtige handen; een goedkoop en effectief alternatief voor de dure protheses op de markt.

Dankzij het project heeft Delgado een nieuwe 3D-geprinte prothese, genaamd ‘e-NABLE’ waarvan de totale kosten van alle materialen slechts liggen rond de vijftig dollar! Delago, die inmiddels expert kan worden genoemd op het gebied van protheses doet zijn verhaal in een interview met 3D UniverseWonder boven wonder helpt de nieuwe, en supergoedkope 3D-geprinte hand hem beter dan alle protheses die hij ooit heeft gebruikt.

Een prachtig voorbeeld van de kracht van 3D printen, en een grote belofte voor de toekomst van technologie. Check hier het interview en bekijk de bijbehorende video: