De kwartaalcijfers bewijzen: Microsoft wordt steeds meer een clouddienstverlener

Er worden grote stappen binnen Microsoft gezet. Sinds de komst van CEO Satya Nadella richt het bedrijf zich minder op de verkoop van producten en meer op het aanbieden van diensten. Cloudsoftware zoals Microsoft Azure wordt steeds belangrijker, waardoor de identiteit van het bedrijf langzaam verandert. De meest recente kwartaalcijfers van het bedrijf bewijzen dit. Hoewel de algemene omzet en winst is gezakt, is de omzet van Azure met maar liefst 140 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Niet alleen Azure had een groot effect op Microsoft’s cijfers; ook clouddienst Office 365 is in het afgelopen kwartaal fors gegroeid. De omzet van Office is namelijk met 70 procent gestegen.

De groei van Azure en Office had overigens een kleiner effect op de grote takken waartoe ze behoren. Zo is Azure onderdeel van Microsoft’s cloudafdeling, waarvan de omzet met vijf procent is gegroeid. Genoeg om 6,3 miljard dollar om te zetten. Office 365 is onderdeel van de productiviteitstak van het bedrijf die 6,7 miljard dollar omzet maakte – een groei van 2 procent.

De cijfers laten echter zien waar Microsoft op dit moment de nadruk op legt. Op dit moment zet het bedrijf er alles op om diensten zoals Office 365 en Azure groter te maken – allebei vrij dienstgerichte onderdelen waar abonnementen op worden afgesloten.

Dat de winst is gedaald, is bij zo’n grote verandering niet het ergste dat kan gebeuren. Microsoft heeft in 2015 Windows 10 gratis uitgebracht en zijn smartphonetak bewust minder aandacht gegeven, waardoor de dalende cijfers ietwat te verwachten waren.