De Marvel-serie WandaVision komt eraan! Dit moet je weten

WandaVision

Eindelijk: het jaar zonder Marvel zit erop. Vanaf 15 januari kunnen we namelijk van de gloednieuwe serie WandaVision gaan genieten. Deze serie draait volledig om Wanda en Vision, die door de originele acteurs Elisabeth Olsen en Paul Bettany gespeeld worden. Maar hoe zag het leven van deze twee personages er ook alweer uit? En welke situaties hebben we ze achtergelaten? Wij zetten alles nog even voor je op een rij, zodat je goed voorbereid aan de serie kunt beginnen.

Wie zijn Wanda en Vision?

De eerste vraag die je misschien hebt, is: wie zijn deze mensen ook alweer? Logisch, want Wanda en Vision zijn allebei relatief nieuwe karakters binnen het Marvel Cinematic Universe (MCU) en hebben best een ingewikkeld verhaal.

Wanda Maximoff leerden we kennen in Captain America: The Winter Soldier, toen we een eerste glimp van haar en haar broer Pietro zagen. De tweeling verloor hun familie tijdens een oorlog, waarbij wapens van Tony Stark (Iron Man) werden gebruikt. Uit woede besloten ze mee te doen aan experimenten van HYDRA, die op dat moment de Sceptre van Loki in handen hadden. Via die experimenten kregen ze superkrachten. Pietro kan supersnel bewegen; Wanda kan onder meer telekinese en telepathie gebruiken, maar ook energie manipuleren.

Hoewel de Avengers en de Maximoff-tweeling nu niet echt als vrienden van start gaan, sluit de tweeling zich uiteindelijk toch bij de superhelden aan. Tijdens een gevecht tegen de dreiging Ultron verliest Pietro echter zijn leven. Wanda besluit zich nu echt bij de Avengers aan te sluiten en sindsdien doet ze mee in de serie.

Vision is een ander lid van de Avengers, maar hij is alles behalve menselijk. Hij is een creatie van Ultron en Helen Cho, uit de film Avengers: Age of Ultron. Vision moest de laatste versie van Ultron worden, maar werd meegenomen door de Avengers. Zij vermengden zijn bewustzijn met de overblijfselen van J.A.R.V.I.S. – de kunstmatige intelligentie van Tony Stark, die ingesproken werd door Paul Bettany. Het resultaat is een supersterke nieuwe held.

Hoewel Wanda en Vision in Captain America: Civil War aan verschillende kanten staan, bloeit er toch liefde tussen de twee op. In Avengers: Infinity War zien we hoe ze samen proberen te leven. Maar helaas duurt het niet lang, want Vision overleeft de strijd in deze film niet.

Huh? Vision is dood?

Ja. Vision is dood. En toch krijgen we een serie over deze twee superhelden die zich ná Endgame af lijkt te spelen. Dus hoe zit dat dan?

WandaVision start als een soort oude sitcom in zwart-wit. Daarin zijn ze getrouwd met twee kinderen. Maar in de trailers van de serie zien we al dat er iets niet helemaal klopt. De beelden worden opeens gekleurd en de twee lijken door te krijgen dat er iets fout zit. Mensen weten niet wie ze zijn, beelden lijken te verstoren en er klinkt een stem die Wanda om hulp vraagt. En Vision blijkt dus nog in leven, terwijl hij in de films toch echt overleed.

Hoe dat precies zit, ontdekken we waarschijnlijk pas in de serie zelf. Maar gezien beide personages hun krachten ontlenen aan de Mind Stone, bestaat de kans dat ze in staat zijn om hun realiteit aan te passen. De kans is dus groot dat of Wanda, of Vision, of het hele koppel achter deze vreemde wereld zit. Maar of dat klopt, is afwachten.

Wie zien we nog meer in de serie?

Natuurlijk zitten er meer mensen in WandaVision dan alleen Wanda en Vision zelf. Een aantal mensen zagen we zelfs al eerder in het MCU. Denk bijvoorbeeld aan Jimmy Woo – gespeeld door Randall Park. Hij is een voormalige SHIELD agent die nu bij de FBI werkt. We zagen hem eerder al in Ant-Man and the Wasp, toen hij ervoor moest zorgen dat Scott Lang in zijn huis bleef.

Een ander bekend gezicht is Darcy Lewis, gespeeld door Kat Dennings. Zij was de assistent van Jane Foster en Erik Selvig in de eerste twee Thor-films. Daarnaast ontmoeten we Monica Rambeau (Teyonah Parris) opnieuw, die we als klein meisje leerden kennen in Captain Marvel. Inmiddels is ze volwassen en in WandaVision ontdekken we wat ze in de tussentijd allemaal heeft gedaan.

WandaVision heeft verder een aantal geheel nieuwe gezichten. Kathryn Hahn – bekend van onder meer Bad Moms en Afternoon Delight – speelt de bemoeizuchtige buurvrouw. De andere buren worden gespeeld door Fred Melamed (A Serious Man) en Debra Jo Rupp (That 70’s Show).

Het eerste seizoen

Het allereerste seizoen van de serie begint op 15 januari en verschijnt op Disney+. Dit seizoen bestaat uit negen afleveringen, waarvan de eerste twee op premièredag verschijnen. Daarna krijgen we iedere week een nieuwe aflevering. De serie eindigt dus op 12 maart. Of er daarna nog een seizoen komt, is onbekend.

Eerste reacties

Hoewel de serie nog moet verschijnen, hebben reviewers al wel wat gezien. Dat betekent dus ook dat er al wat – spoilervrije! – eerste reacties zijn. En die eerste reacties blijken behoorlijk positief!

Zo zegt Sean O’Connell van CinemaBlend dat hij erg onder de indruk is van de verbeelding, creativiteit en risico’s van de serie. “Iedere aflevering creëert op briljante wijze opnieuw een klassiek sitcommodel, maar is ook onderdeel van een veel groter mysterie met gigantische gevolgen voor Marvel.” Hoai-Train Bui van SlashFilm zegt op zijn beurt dat het een verleidelijk experiment is dat “bijna irritant is toegewijd aan het langzaam vertellen van zijn mysterie. (Ik wilde meer!)”. Volgens hem zit de serie bovendien vol humor: “Paul Bettany is een comediester.”

En ook vele andere recensenten waren lovend over de eerste afleveringen van de serie. Sociale media staat dan ook bol van de positieve reacties. Helaas moeten wij dus nog even wachten, maar ons geduld lijkt absoluut beloond te worden!

Foto: Marvel/Disney