De medicatie van de toekomst rolt uit een 3D-printer

Een nieuw medicijn tegen epileptische aanvallen is goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. Het is het eerste medicijn dat wordt geproduceerd door een 3D-printer.

De pilletjes, genaamd Spritam, worden gemaakt met de ZipDose 3D-print techniek. Deze techniek is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Aprecia. Door tabletten te produceren door middel van 3D-printing is het mogelijk om medicijnen op maat te maken. Op die manier kan er voor elke patiënt een specifiek medicijn gemaakt worden in plaats van één medicijn dat elke patient moet slikken.

shutterstock_196793492

Volgens 3Dprint.com hebben de geprinte tabletten een groot voordeel ten opzichte van vloeibare medicatie. De tabletten zijn beter te doseren en zijn zelfs vergelijkbaar met vloeibare medicatie, omdat ze gemakkelijk in je mond smelten. Het printproces zorgt er namelijk voor dat de tabletten erg poreus zijn en dus veel water en lucht doorlaten. Patiënten die moeite hebben om pillen te slikken hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Aprecia laat weten op dit moment het eerste en enige bedrijf te zijn dat medicijnen print voor commercieel gebruik. Toch is het niet het eerste 3D-geprinte product dat consumenten in hun lichaam stoppen. Zo wordt er bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van 3D-geprinte botten en organen. Spritam zal vanaf begin volgend jaar op recept beschikbaar zijn.