Het merendeel van de consumenten dat gebruikt maakt van self-tracking apparaten zouden hun persoonlijke gezondheidsdata delen voor onderzoeksprojecten indien hun privacy wordt beschermd.
Dat blijkt uit een onderzoek van the California Institute for Telecommunications and Information Technology (Calit2). Onderzoekers interviewden hiervoor honderden consumenten, onderzoekers en bedrijven die self-tracking apparaten, apps of diensten gebruiken of aanbieden.
Doel van het onderzoek was om te achterhalen of de data die wordt verzameld door middel van self-tracking nuttig zou zijn voor onderzoekers, en of mensen bereid zouden zijn hun persoonlijke data te delen voor onderzoek.
Niet verbazingwekkend bleek vooral privacy een belangrijke factor te zijn voor het wel of niet delen van persoonlijke data. Meer dan 90% van de respondenten vindt het belangrijk dat hun data anoniem blijft.
Uit interviews met meer dan 100 gezondheidswetenschappers bleek daarnaast dat het merendeel (89%) self-tracking data als nuttig beschouwd voor onderzoek. 46% gaf zelfs aan in het verleden al gebruik te hebben gemaakt van dit soort data.
Van de bedrijven die werden geïnterviewd gaven de meesten aan dat het gebruiken van self-tracking data niet hun grootste focus is. Sommige bedrijven gaven wel aan bereid te zijn om data te delen met wetenschappers.
Zou jij je persoonlijke data willen delen voor de wetenschap?