De meetbare mens, een goudmijn aan data

Alles aan ons gedrag en lichaam is te meten, op te slaan in databanken en te delen op internet. Op grote schaal levert dit een schat aan nieuwe informatie op en nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap en sport. Het VPRO programma Labyrint besteed hier met de aflevering “De meetbare mens, een goudmijn aan data” aankomende zondag aandacht aan.

Sport is al lang niet meer gewoon een spelletje. Het wordt steeds meer een wetenschappelijke onderneming waarin grote hoeveelheden data worden verzameld. Getallen alleen hebben geen betekenis. De juiste analyse, interpretatie en daaropvolgende actie geven deze data haar waarde en kunnen het verschil tussen winst of verlies betekenen.

Ons nationale honkbalteam, regerend wereldkampioen, heeft de wereldtitel naar eigen zeggen zelfs helemaal te danken aan al die data en een weloverwogen gebruik daarvan. Om hun titel in de toekomst veilig te stellen gaan ze nu nog verder in het digitaliseren van hun spelers, in de hoop daarvan te leren.

Niet alleen sporters kunnen leren van deze grote hoeveelheden data, iedereen kan zichzelf meten om er zelf beter van te worden. We kunnen allemaal onze hartslag, calorieverbruik, slaap en stressniveau meten. Patiënten kunnen hun eigen klinische studies en databanken opzetten. Grootschalige databases vol persoonlijke gegevens en interessante verbanden kunnen steeds beter ons gedrag voorspellen, kans op ziektes of mogelijkheid om profvoetballer te worden. Daarnaast helpt deze bak vol data ook de wetenschap vooruit.

Dus: aankomende zondag om 19:50, Nederland 2, Labyrint.