Soms maak je iets nuttigs, zonder dat je het door hebt. In dit geval deed vrijwel de gehele mensheid dat: NASA heeft een kunstmatige bubbel om de aarde ontdekt die wij per ongeluk hebben gemaakt. En die bubbel blijkt ons ook nog eens te beschermen.
Twee ruimtesondes van NASA detecteerden de bubbel. Het blijkt te gaan om een beschermende barrière rond de aarde te zijn, die ons beschermt tegen ruimteweer dat mogelijk gevaarlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan zonnevlammen. Natuurlijk hebben we al een magnetosfeer gevormd door zonnewinden die exact hetzelfde doet. Maar een beetje extra bescherming kan nooit kwaad.
Deze kunstmatige bubbel is er echter niet altijd. Hij ontstaat als je praat met onderzeeërs die vlakbij het oppervlak van de oceaan liggen. Die communicatie zorgt voor lage frequentiegolven, die we ook wel VLF noemen. Een deel van die golven gaat de atmosfeer in (en reist soms zelfs verder), waar ze soms kunnen zorgen voor een barrière. De bubbel is te zien door ruimteschepen die rond de aarde draaien.
Technologie redt de aarde niet
Hoewel deze bubbel ons beschermt, betekent dat niet dat technologie de aarde veiliger of beter maakt. We hebben in een relatief korte tijd de aarde redelijk weten te verwoesten met onze technologie. Het klimaat verandert, het poolijs smelt en rivieren drogen op. Dat we nu iets hebben gemaakt dat de planeet daadwerkelijk beschermd, is dus eigenlijk het gevolg van een flinke dosis geluk.
Maar het laat wel zien dat wij als mensheid een (hele kleine) stempel op het universum kunnen drukken. Dat bleek eerder nog niet zo gemakkelijk: het Amerikaanse leger probeerde in de jaren ’60 zelf een kunstmatige bubbel te maken, door miljarden dunne koperen draden de ruimte in te sturen. Daarmee zouden de communicatiesystemen van het land beschermd moeten worden. Helaas voor hen werkte dat niet. Maar nu weten we dus hoe het wel moet: met een beetje hulp van het universum zelf.