Is de multiversum-theorie waar? Stephen Hawking bewees het mogelijk vlak voor zijn dood

Stephen Hawking heeft vlak voor zijn dood mogelijk nog een belangrijke ontdekking gedaan. Hij rondde een artikel af, waarin beschreven staat hoe het bestaan van andere universa aangetoond kan worden. Dit wordt ook wel de ‘multiverse’-theorie genoemd. Dat meldt The Sunday Times.

In 1983 beschreef Hawking samen met James Hartle hoe de Bing Bang niet alleen de start was van ons universum. Volgens de twee wetenschappers zou de oerknal hebben gezorgd voor een oneindig aantal andere oerknallen, die ieder weer een nieuw heelal lieten ontstaan. Deze theorie heet “kosmische inflatie”.

Multiversum

Een paar dagen voor zijn dood op 14 maart legde Hawking de laatste hand aan een nieuw artikel. Deze schreef hij samen met zijn Belgische collega Thomas Hertog. De twee werkten jarenlang samen.

In dit artikel bieden de wetenschappers een kader om wetenschappelijk aan te tonen dat er inderdaad een multiversum ontstaan is. Aan de hand van een apparaat dat aan een ruimteschip moet worden bevestigd zijn de andere universa te detecteren. Mocht dit kloppen, dan is dat mogelijk Hawkings belangrijkste nalatenschap aan de wereld.

Op dit moment is het idee van een multiversum namelijk geheel theoretisch. Blijkt de methode aan te kunnen tonen dat het multiversum bestaat, dan is dat een van de meest spectaculaire wetenschappelijke ontdekkingen uit de geschiedenis. Ons beeld van het universum zou dan ook compleet kunnen veranderen.

Nobelprijs

Het artikel, A smooth exit from eternal inflation, ligt nu bij het gerenommeerde Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters. Vakgenoten zullen het artikel beoordelen.

Volgens Hertog had Hawking waarschijnlijk de Nobelprijs voor de Natuurkunde kunnen winnen met het artikel. De prijs wordt echter niet postuum toegekend.