De nieuwe smartphone van ZTE ontgrendel je met je ogen

ZTE

Hoe lang gaat het nog duren voordat we onze smartphone kunnen ontgrendelen via onze ogen? Gisteren presenteerde Fujitsu al een prototype van een smartphone die je kunt ontgrendelen via een irisscanner, nu blijkt dat ook ZTE werkt aan een systeem om smartphones te ontgrendelen via het oog.

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona presenteerde ZTE de Grand S3, een smartphone die qua specificaties tot de middenklasse behoort. Echter onderscheidt de smartphone zich op het gebied van ontgrendeling, zo is de smartphone uitgerust met ‘Sky Eye’, een functie waarmee je de smartphone kunt ontgrendelen via je ogen.

In tegenstelling tot Fujitsu richt ZTE zich niet alleen op het scannen van de iris, maar worden in het geval van de Grand S3 de aderen in het oogwit geregistreerd, zo meldt Engadget. Op het moment dat je de telefoon voor het eerst gebruikt, zie je een groene lijn op het scherm verschijnen. De scanner meet gedurende acht seconden de aderen in je oogwit, waarna er automatisch een ID wordt aangemaakt.

zte-grand-s3-08

Om de smartphone te ontgrendelen dien je eerst op het scherm van boven naar beneden te ‘vegen’. Vervolgens zie je op het scherm je ogen verschijnen, zodat je precies weet of de scanner je ogen kan registreren. Volgens de eerste gebruikers werkt de scanner het beste op een afstand van 15 centimeter en hangt de snelheid van het scannen af van de lichtinval.

Ondanks het feit dat de het scanningsproces niet bepaald snel te noemen is, claimt ZTE dat het systeem een stuk veiliger is dan de huidige pincodes en vingerafdrukscanners. Zo is het voor hackers praktisch onmogelijk om een oog na te maken inclusief alle aderen.

Volgens ZTE zal het scanningssysteem geïmplementeerd worden in alle smartphones uit de Grand-lijn en is het de bedoeling dat de scanner straks ook gebruikt gaat worden bij mobiele betalingen.

Vooralsnog is de Grand S3 alleen in China verkrijgbaar tegen een prijs van ongeveer 430 euro. Het is echter nog maar de vraag of ZTE van plan is om de smartphone naar Nederland te brengen.