De nieuwe Wahoo Fitness connected weegschaal: gewogen en te licht bevonden

Het wordt drukker en drukker op de markt van connected gezondheidshardware. Naast de explosie aan bewegingstrackers zien we nu ook steeds meer connected weegschalen. Ook fitness producten producent Wahoo doet een duitje in de zak met hun (let op): Wahoo Fitness Balance Smartphone Scale.

De naam lijkt heel wat te beloven, maar in de praktijk is het apparaat een behoorlijke teleurstelling. Waar weegschalen zoals de Fitbit Aria en de Withings Body Scale naast je gewicht en BMI ook werk van maken om je vetpercentage, vet- en spiermassa via wifi te syncen en inzichtelijk te maken, beperkt de weegschaal van Wahoo zich tot enkel het meten van je gewicht. Via bluetooth!

Ook qua inzichten is het behelpen met de Wahoo weegschaal. Zo werkt de bijbehorende app bijvoorbeeld alleen op iPhone 4s of iPhone 5 en de nieuwste generatie iPad’s. Over een Android versie van de software wordt al helemaal geen woord gerept. Alleen gewicht, via bluetooth, op een iPhone 4s of 5, dat zijn nogal wat beperkingen!

Opvallend genoeg hangt er aan de weegschaal wel een prijskaartje dat te vergelijken is met de weegschalen van Withings en Fitbit. Voor veel fabrikanten is het wellicht onduidelijk hoe hoog de lat die de huidige wifi-weegschalen hebben gelegd nu eigenlijk ligt.

Dat zit hem overigens niet alleen in hardware of beperkte onderdelen die gemeten worden. Zo kwam ik vorige week dit project tegen van Blipcare op IndieGoGo. Hoewel dat concept sommige kritieke punten van bijvoorbeeld de Aria weet te ondervangen, is de getoonde software op de IndieGoGo-pagina nou niet bepaald “up to standard” te noemen. Over het design van de weegschaal zelf valt uiteraard ook nog te twisten…

Voor Wahoo een gemiste kans! Hopelijk komen ze snel met de Kickr naar de Europese markt om het weer goed te maken!