De robot koeherder valt goed in de smaak bij boeren

Dat robots niet alleen gemaakt worden om mensen te helpen, blijkt wel uit de Rover. De Rover is namelijk een robot, speciaal gemaakt om koeien te drijven. De robot heeft in verschillende tests al groepen van twintig tot meer dan honderd koeien met succes begeleid. En de koeien schijnen er totaal geen problemen mee te hebben.

De robot bepaalt met behulp van een camera waar de koeien zich bevinden. De robot zoekt de plek waar de koeien naar toe moeten en drijft de koeien voorzichtig de goede kant op. Terwijl de Rover hier mee bezig is, kan het ook analyses maken van de bodem en andere metingen doen.

De Rover is een robot die momenteel grondig getest wordt. De huidige versie moet nog met de hand bestuurd worden, maar in de toekomst zou dit automatisch moeten gaan. De onderzoekers achter dit project hebben onlangs fondsen binnengehaald om dit en andere plannen, zoals een infra-rood camera, te realiseren.

Een groot voordeel van deze koeienrobot is dat hiermee voorkomen kan worden dan koeien kreupel worden. Mensen maken vaak onverwachte bewegingen en lopen een stuk snellen dan de robot. Hier kan een koe van schrikken en verkeerd stappen. De robot loopt een stuk langzamer en zet hierdoor de groep koeien minder onder druk om snel te bewegen.

Dat koeien minder snel geblesseerd raken met de Robot, heeft de interesse gewekt van verschillende melkboeren. Gezondere koeien betekenen gelukkigere koeien (en dus meer omzet).