Als we een boek kopen gaan we in de meeste gevallen af op de cover van het boek. Dit keer zijn de rollen omgedraaid en bepaald het boek zelf of wij het mogen lezen.
In opdracht van de Art Directors Club Nederland heeft het Amsterdamse bureau Moore een cover, The cover that judges you, ontworpen met gezichtsherkenning. Op basis van gelaatstrekken bepaalt de cover of je het boek mag lezen of dat het boek op slot blijft.
Hiermee draait Moore de rollen om. In het merendeel van de gevallen worden boeken veroordeelt wegens de cover, terwijl het verhaal wél goed kan zijn. Dit keer hebben dus niet wij, maar het boek de controle. Het achterliggende idee hiervan is: “Don’t judge a book by its cover”.
Het boek, dat is ontworpen door Thijs Biersteker, bevat een geïntegreerde camera met gezichtsherkenning. Zodra een lezer het boek pakt, wordt zijn of haar gezicht gescand via de camera. Vertonen jouw gelaatstrekken tekenen van vooroordelen, dan blijft het boek dicht.
Biersteker legt uit waarom hij het boek wilde ontwerpen:
I often worry about my scepticism and judgement getting in my way of amazement and Judgement should never hinder relentless enthusiasm of seeing things for the first time.
Als je bijvoorbeeld enorm enthousiast bent of juist sceptisch zal het boek op slot blijven. Pak je het boek met een ‘neutraal’ gezicht, dan wordt er een audio signaal verzonden naar de Arduino, die het slot opent.
Naast een camera bevat de cover ook een scherm in abstracte vormen van een gezicht. Het scherm zorgt ervoor dat je de juiste positie voor de camera kunt innemen. Benader je het boek zonder vooroordelen dan wordt het scherm groen en zal het slot open gaan.
Het is niet de eerste keer dat we een ‘slim’ boek zien. Eerder ontwikkelde schrijver James Patterson al een boek dat zichzelf vernietigt na 24 uur. We zijn benieuwd of hiermee een nieuwe trend op komst is.