Slimme schoenen van Lechal wijzen je de weg door te trillen

De meeste mensen vinden hun weg tegenwoordig door gebruik te maken van Google Maps – of een soort gelijke applicatie – op hun telefoon. Daardoor kijken we minder om ons heen, nemen we de route dus minder goed in ons op (in onze mentale kaart) en kunnen we daardoor slechter de weg terugvinden zonder hulpmiddel. De schoenen en inlegzolen van Lechal lijken hiervoor de oplossing te zijn.

Het product is ontworpen door Anirudh Sharma, een onderzoeker bij de Hewlett-Packard (HP) Labs in Bangalore, India. Het originele idee was voornamelijk gericht op blind of slechtzienden. Vorige week kondigden Sharma en partner Lawrence echter aan dat de schoenen en inlegzolen binnenkort te bestellen zijn en ook bedoeld zijn als hulpmiddel voor iedereen die de weg probeert te vinden – lopend of per fiets. De naam Lechal is overigens heel toepasselijk Hindi voor “take me there”.

Je kunt kiezen voor de schoenen of voor inlegzooltjes die je in je eigen schoenen kunt leggen. Beiden communiceren vervolgens met je smartphone via Bluetooth en maken gebruik van een standaard navigatie app die geïnstalleerd staat op je telefoon. De Lechal producten helpen je te navigeren door te trillen zodra je naar links (linkerschoen) of rechts (rechterschoen) moet. Als je wilt kun je natuurlijk alsnog op je scherm kijken om te zien hoe ver je nog moet bijvoorbeeld.

De schoenen en zooltjes zijn anti-bacterieel en kunnen gewassen worden (zolang de batterij of accu eerst verwijderd wordt). De producten worden geleverd met een USB-lader voor twee batterijen die reageert op geluiden (zoals een vingerknip) met een toon die aangeeft hoe vol de batterijen nog zijn. Je kunt met één keer laden de batterij ongeveer drie dagen gebruiken.

Naast navigatie kun je de Lechal producten ook gebruiken als stappenteller, fitness tracker en als calorieën-meter. Bovendien trillen de producten zodra je iPhone te ver buiten bereik is (bijvoorbeeld als je hem ergens hebt laten liggen) of als je langs interessante must-see’s loopt (die je vervolgens op je telefoon kunt bekijken).

Aan het design van de schoenen kan nog wel wat verbeterd worden maar gelukkig zijn er ook de inlegzolen die je uit het zicht kunt dragen. Als je het wat lijkt kun je ze hier vanaf zeven maart bestellen.

lechal_cropped