De ‘stad van de toekomst’ drijft al in 2020 op zee

We bouwen de aarde langzaam maar zeker helemaal vol, maar wat als er geen stukje grond meer over is voor nieuwe huizen, winkels of fabrieken? Simepel: dan bouwen we verder op water. PayPal-oprichter Peter Thiel ondersteunt namelijk een team dat werkt aan de eerste drijvende stad ter wereld, die al in 2020 realiteit moet zijn.

Het Seasteading Institute is de drijvende kracht achter het project en wil de steden bouwen op zestien platformen, zodat de indeling van het eiland aangepast kan worden op basis van de wensen van de inwoners. Je kunt de steden dus zien als drijvende puzzels, waarbij de samenstelling constant verandert. Het is de bedoeling dat hierbij gebruik wordt gemaakt van gewapend beton, zodat er gebouwen van maximaal drie verdiepingen op gebouwd kunnen worden. Uiteindelijk moeten er zo’n 250 tot 300 mensen kunnen wonen op het eiland.

De onderzoekers zien de drijvende steden als de ultieme manier om allerlei experimenten op het gebied van gezondheidszorg, voedselproductie en duurzaamheid uit te voeren. Het is namelijk de bedoeling dat de eerste steden gebouwd worden in de buurt van geïnteresseerde landen die bereid zijn ze in politiek opzicht met rust te laten. Op die manier moet het eenvoudiger worden om te innoveren en interessante producten of diensten te ontwikkelen.

De ontwikkeling van de eerste drijvende stad zou 167 miljoen dollar moeten kosten, dus het is nu aan het instituut om dat geld te vinden en een plek te zoeken om met de bouw te starten.