De toekomst van TV is rond

Althans, dat is de visie van Samsung. En niet helemaal rond, maar curved. Samsung introduceert vandaag immers de eerste Nederlandse Curved OLED TV.

Volgens Country Director Martijn Lutgerink van Samsung kennen we het merk vooral van innovatie. Jaarlijks wordt 6% van de omzet (180 miljard dollar in 2012) besteed aan R&D en zijn er dagelijks 50 duizend mensen wereldwijd bezig met het bedenken en ontwikkelen van nieuwe en verbeterde producten. Een deel daarvan gaat naar televisie en het resultaat mag er zijn.

De KE55S9C zoals de Curved OLED TV officieel heet biedt fantastisch scherp beeld. De OLED technologie werkt met 3 ledjes per pixel (rood, groen en blauw, bijna 6 miljoen in totaal op een scherm van 55 inch) waardoor je een enorm scherp beeld met natuurlijke kleuren krijgt. En dankzij de snelle refresh rate geniet je daar niet alleen van tijdens het kijken van een interview programma, maar ook bij snelle sporten of actiefilms.

Over sport gesproken, het kijken van een voetbalwedstrijd wil op de bank nog wel eens voor discussie zorgen omdat de andere kant van de bank op dat moment liever iets anders kijkt. Een dansprogramma bijvoorbeeld. Om ruzie te voorkomen levert Samsung twee brillen mee waarmee beide bankhelften tegelijkertijd naar een eigen programma kunnen kijken op hetzelfde apparaat. De TV zendt beide programma’s door elkaar heen uit en de bril filtert het programma wat jij wil kijken uit. Uiteraard gaat het geluid via de ingebouwde oortelefoontjes vanaf het moment dat je deze Multi View modus aanzet. (en om te controleren of de andere partij echt voetbal zit te kijken, kun je met een druk op de knop op het pootje van de bril ook schakelen naar het andere beeld.)

Nadeel van Multi View is wel dat je niet kunt zappen. Als een van beide partijen iets anders wil zien moet je via de afstandsbediening (Samsung levert er twee, een conventionele voor de wat oudere kijker en een moderne met een mini touchpad voor de jongere generatie) terug naar het menu en dan opnieuw de zender instellen.

sammyoled2

Het design van de Samsung OLED Curved TV kent een extra rand dat los om het televisiescherm is geplaatst. Daarin zitten ook de speakers. De achterkant van de televisie is helemaal glad gehouden zodat je geen last van dikke lagen stof hebt en om de ergernis van allemaal losse kabels tegen te gaan is er een One Connect box met alle aansluitingen die vervolgens middels 1 kabel aan het toestel zit.

Uiteraard beschikt het nieuwe topmodel ook over een Smart Evolution Kit zodat de hardware van de televisie vervangen kan worden door een nieuwere variant zonder dat ook het scherm vervangen hoeft. Op vraag of de televisie naadloos integreert met nieuwe producten zoals de Samsung Gear smartwatch en de Galaxy Note III die volgende week op de IFA worden geïntroduceerd kon in zijn algemeenheid worden geantwoord dat Samsung uiteraard convergentie tussen verschillende apparaten ondersteunt. De details hierover zullen we dus pas volgende week weten.

De Samsung OLED Curved TV is per direct verkrijgbaar in een aantal geselecteerde winkels in Nederland en heeft een adviesprijs van 7999 euro.